Δασικοί χάρτες αποκαλύπτουν λάθη και καταπατήσεις

...και τα «παρατράγουδα» ξεκίνησαν. Η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το μεγαλύτερο μέρος της Μεσσηνίας και της Ηλείας είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», να έρθει στο φως η καταπάτηση, η εκχέρσωση και η αλλαγή χρήσης δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δημόσιας δασικής γης. Μέσα από την ίδια διαδικασία, όμως, αποκαλύπτονται και τα σοβαρά λάθη που κατά καιρούς έχει κάνει η διοίκηση και τα οποία φέρνουν εκατοντάδες νόμιμους αγρότες στην ίδια θέση με τους καταπατητές.

Οι αναρτήσεις χαρτών στις διευθύνσεις Δασών Μεσσηνίας και Ηλείας ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες «τα νέα κυκλοφόρησαν» και, όπως ήταν επόμενο, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. «Αλλες είναι δικαιολογημένες και άλλες όχι», λέει στην «Καθημερινή» ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος. «Στον δασικό μας χάρτη, το 47% είναι αγροτικές εκτάσεις, το 38% δασικές, το 12% δασωμένοι αγροί και μόλις το 3% εκτάσεις που ήταν δασικές και σήμερα άλλαξαν χρήση. Οι εκτάσεις αυτές αντιστοιχούν σε 93.000 στρέμματα και δεν είναι όλες παράνομες εκχερσώσεις. Για παράδειγμα, συμπεριλαμβάνουν και εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών μετά το 1945 προς καλλιέργεια».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, εκεί που οι αγρότες φαίνεται να έχουν απόλυτα το δίκιο με το μέρος τους είναι στις περιοχές που κάηκαν το 2007 και κηρύχθηκαν συλλήβδην αναδασωτέες, χωρίς να διαχωριστούν δασικές από αγροτικές. «Οταν μια καμένη έκταση 400.000 στρεμμάτων πρέπει να κηρυχθεί αναδασωτέα μέσα σε 2 μήνες, είναι επόμενο να γίνουν λάθη. Περιμένουμε οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίσουμε τις συγκεκριμένες περιπτώσεις», λέει ο κ. Σωτηρόπουλος. «Η υπηρεσία δεν είχε το χρονικό περιθώριο να απομονώσει τα αγροτικά», προσθέτει ο Αρης Μίχος, προϊστάμενος του τμήματος δασικών χαρτογραφήσεων Ηλείας. «Η υπόθεση αυτή βέβαια θα πρέπει να διορθωθεί από εμάς, καθώς ο ιδιοκτήτης γης δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον χαρακτηρισμό της έκτασης ως αναδασωτέα μέσα από τη διαδικασία αντιρρήσεων των δασικών χαρτών», τονίζει.

«Οι δασικοί χάρτες καταρτίζονται με αεροφωτογραφίες του 1945. Ετσι ακυρώνουν το 40% της αγροτικής παραγωγής της περιοχής μας και την επαναφέρουν στην κατάσταση που βρισκόταν στο τέλος του πολέμου, σε μια διαλυμένη οικονομία», υποστηρίζει ο δήμαρχος Τριφυλίας Παν. Κατσίβελος. «Επίσης υπάρχει μεγάλη προχειρότητα: για παράδειγμα δεν έχουν συμπεριλάβει παραχωρήσεις και αποχαρακτηρισμούς, ούτε και τα όρια των οικισμών (σ.σ. τα οποία ωστόσο είναι ευθύνη των πολεοδομιών των δήμων). Στους Γαργαλιάνους μια ολόκληρη γειτονιά εντός σχεδίου φαίνεται δασική».

Αυτό όμως που απασχολεί τους αγρότες είναι η τύχη των επιδοτήσεων. «Οι χάρτες έχουν αποσταλεί και στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεων, για εκτάσεις όπου καλλιεργούνται ελαιόδεντρα για δεκαετίες». Τέλος, διαμαρτυρίες υπάρχουν και για το ύψος του παραβόλου για την υποβολή αντίρρησης, το οποίο χαρακτηρίζεται απαγορευτικό.

«Δεν ευσταθεί το επιχείρημα περί ΟΠΕΚΕΠΕ», λέει ο κ. Σωτηρόπουλος. «Αν έχεις καταπατήσει δημόσια έκταση και τη δήλωσες ψευδώς ως αγροτική, τότε αυτό... δεν προκαλείται από τον δασικό χάρτη, απλώς έρχεται στην επιφάνεια. Εξάλλου, με τον ν.4280 (σ.σ. ο λεγόμενος «αντιδασικός») μπορούν να εξαγοράσουν τις εκτάσεις αυτές αν τις καλλιεργούν, στο ένα τρίτο της αντικειμενικής τους αξίας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση