Δασολογικό Συνέδριο: Νέες τεχνολογίες, αειφορική ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος

Επιστήμονες από τον χώρο της Δασολογίας, των Επιστημών του Περιβάλλοντος και των Γεωργικών Επιστημών από 14 χώρες έδωσαν το παρών στο 18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο με τίτλο «Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις: Αειφορική διαχείριση δασών, δασικοί χάρτες, περιβαλλοντικές τεχνολογίες-δίκτυα και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος», το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Έδεσσα τις προηγούμενες ημέρες.

Για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Συνεδρίου διοργανώθηκε Διεθνές Workshop με θέμα τις νέες τεχνολογίες, την αειφορική ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, με θέμα «Information Technology, Sustainable Development, Scientific Network & Nature Protection».

Επιστήμονες από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, εθνικά και διεθνή ερευνητικά ινστιτούτα καθώς και από εθνικές και διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις μοιράστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και τους προβληματισμούς τους για σύγχρονα ζητήματα όπως η αειφορική διαχείριση των δασών, η χρήση των νέων τεχνολογιών στον ευρύτερο αγροπεριβαλλοντικό τομέα, η σημασία των επιστημονικών δικτύων στην προστασία της φύσης, οι πράσινες τεχνολογίες, το διαδίκτυο και η επιχειρηματικότητα κ.ο.κ.

«Η διοργάνωση του Διεθνούς Εργαστηρίου με έμφαση στη χρήση των νέων τεχνολογιών στον ευρύτερο Δασικό, Περιβαλλοντικό και Αγροτικό τομέα, ενίσχυσε την επιστημονική δικτύωση με διεθνούς κύρους επιστήμονες και αναδεικνύει την ανάγκη για διεπιστημονική προσέγγιση στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα», δήλωσε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και ιθύνων νους του International Workshop Δρ. Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου. Επίσης, «συνέβαλλε στην καλλιέργεια κλίματος εξωστρέφειας τόσο στην Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, όσο και στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», πρόσθεσε ο Στέφανος Τσιάρας, Διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ με εξειδίκευση στη Δασική Πολιτική και μέλος της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Εργαστηρίου.

Στο Workshop συμμετείχαν ερευνητές από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τη FYROM, ενώ στο πλαίσιο του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν συνολικά περισσότερες από 200 εργασίες.

Το Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία. Διεξάγεται κάθε δύο χρόνια σε διαφορετική πόλη της Ελλάδας και αποτελεί το κορυφαίο επιστημονικό γεγονός σε εθνικό επίπεδο για τη Δασολογική Επιστήμη. Η φετινή συγκυρία ήταν ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική για τη Δασοπονία, καθώς το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.

Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του International Workshop. Διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά: Caner Zanbak (Τουρκία), Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, Mariana Golumbeanu (Ρουμανία), Γιώργος Τσεκουρόπουλος, Στέφανος Τσιάρας, Χριστιάνα Κολιούσκα, Giovanni Quaranta (Ιταλία), Rosanna Salvia (Ιταλία), Αντώνης Κοκκινάκης

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση