Δείτε βίντεο από τις μάζες θαλάσσιας βλέννας που πλέουν στα νερά της Λήμνου

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα βίντεο από την ειδική μηχανότρατα «Μεγαλόχαρη» που μισθώνει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που διεξάγει ερευνητικό έργο στο Βόρειο Αιγαίο απεικονίζει τη θαλάσσια βλέννα που σχηματίστηκε στα νότια της Λήμνου και πλέει στα νερά της.

«Το ερευνητικό ταξίδι ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου από την Καβάλα και βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου, Λέσβου και Άη Στράτη. Στην επιφάνεια της θάλασσας εντοπίστηκαν συσσωματώματα νεκρών και ζωντανών οργανισμών, τα οποία, μέσω της δορυφορικής καταγραφής, προέκυψε ότι προέρχονται από την περιοχή του Μαρμαρά», λέει στη Greenagenda.gr ο Δρ. Μάνος Κουτράκης, Βιολόγος-Ιχθυολόγος, Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΓΟ-ΙΝΑΛΕ.

«Είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο. Τα συσσωματώματα αυτά μοιάζουν με πλαστικές λευκές σακούλες μέσα στο νερό και σε κάποια σημεία η βλέννα έχει μεγάλη πυκνότητα. Από τη σύρση του ερευνητικού αλιευτικού εργαλείου δεν υπάρχει ένδειξη αυτής της βλέννας στον βυθό της θάλασσας, στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που είναι σημαντικό και ενθαρρυντικό», τονίζει ο κ. Κουτράκης.

Δείτε το βίντεο:

Τα δείγματα και τα δεδομένα που λαμβάνονται θα εξεταστούν από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας το οποίο εδρεύει στη Νέα Πέραμο Καβάλας. Σε όλο το ερευνητικό ταξίδι του ΙΝΑΛΕ, θα γίνονται δειγματοληψίες για το φαινόμενο.

Στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος αλιευτικών δεδομένων, διεξάγεται κάθε χρόνο από τις χώρες της ΕΕ το ερευνητικό έργο MEDITS (για την Ελλάδα MEDITS GR): '«Διεθνής δειγματοληψία με τράτα βυθού στη Μεσόγειο». Αντικείμενο του προγράμματος είναι η καταγραφή της αφθονίας των βενθοπελαγικών ειδών και διερεύνηση της κατάστασης των πληθυσμών τους στη Μεσόγειο. Αυτήν την περίοδο η ειδική μηχανότρατα διεξάγει έρευνα στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Παρακολούθησης Θαλάσσιων Υδάτων, συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από το Εργαστήριο Βενθικής Οικολογίας & Τεχνολογίας του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), δείγματα θαλασσινού νερού από το Β. Αιγαίο είχαν ληφθεί ήδη από τις αρχές Απριλίου και το φαινόμενο που περιγράφεται ως «συγκέντρωση άμορφης βλέννας φυτοπλαγκτού» βρίσκεται υπό παρακολούθηση για την εξέλιξή του.

«Η βλέννα ήρθε από τη θάλασσα του Μαρμαρά»

«Δεν φαίνεται στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο να υπάρχουν άλλες ενδείξεις, ωστόσο δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη σίγουροι για την εξέλιξη του συγκεκριμένου φαινομένου. Επαναλαμβάνω ότι από την εικόνα του δορυφόρου διαπιστώνεται ότι η βλέννα μετακινήθηκε από τη θάλασσα του Μαρμαρά και δεν "γεννήθηκε" στο Αιγαίο», σημείωσε ο κ. Κουτράκης.

Σπεύδει στη Λήμνο κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, κλιμάκιο επιθεωρητών περιβάλλοντος μεταβαίνει άμεσα σήμερα στη Λήμνο, όπου παρατηρείται το φαινόμενο του ευτροφισμού και υπάρχουν διάσπαρτες κηλίδες στον θαλάσσιο χώρο Βόρεια, Ανατολικά και Δυτικά καθώς και σε ακτές του νησιού.

Οι επιθεωρητές επισκέπτονται σήμερα τη Λήμνο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχει ρύπανση στις ακτές του νησιού και να προχωρήσουν σε δειγματοληψία η οποία θα αποσταλεί στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», όπου θα διενεργηθούν οι απαιτούμενες αναλύσεις. Παράλληλα, έχουν ληφθεί ήδη δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση σε εργαστήριο στην Αθήνα για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των υδάτων κολύμβησης.

Επιπρόσθετα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση, μεταβαίνουν το Σάββατο στη Λήμνο για να κάνουν αυτοψία στις παραλίες του νησιού και να επιβλέψουν τις δειγματοληψίες που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας, δύτες του οποίου θα βουτήξουν ανατολικά της Λήμνου.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση