Δείτε βίντεο από τους αεροψεκασμούς κατά της πευκοκάμπιας στο Σέιχ Σου

Ολοκληρώθηκαν σήμερα επιτυχώς οι αεροψεκασμοί στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (Σέιχ Σου) για τον περιορισμό του εντόμου Πευκοκάμπια (Thaumetopea pityocampa) που προσβάλλει πεύκα, ανακοίνωσε το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης. Οι αεροψεκασμοί έγιναν σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία (359ΜΑΕΔΥ) και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάτω από την επιστημονική καθοδήγηση του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών/ ΕΛΓΟ «Δήμητρα».

Σύμφωνα με το Δασαρχείο, οι αεροψεκασμοί έγιναν με το εξειδικευμένο βιολογικό σκεύασμα FORAY 48B SU, το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια των αεροψεκασμών, καταγράφηκε εναέρια και η κατάστασης της υγείας του δάσους, όπου κρίθηκε εξαιρετική και χωρίς ξερά δέντρα. Επίσης παρατηρήθηκε και το πρασίνισμα των διακένων του δάσους που τα προηγούμενα έτη είχαν υλοτομίες λόγω του φλοιοφάγου εντόμου.

Η Δασάρχης Θεσσαλονίκης Τ. Καλαϊτζή δήλωσε: «Το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης για 39η χρονιά σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και τα τελευταία 8χρόνια με την πολύ σημαντική βοήθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί τη δράση αεροψεκασμών για την καταπολέμηση τα Πευκοκάμπιας στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης. Οι κίνδυνοι που ελοχεύουν από το έντομο αυτό είναι πολύ σημαντικοί από οικολογικής άποψης και η όποια αδράνεια θα επιφέρει συνθήκες πιθανόν μη αναστρέψιμες για τη διατήρηση του δάσους. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της επιχείρησης γίνεται σε απόλυτη συνεργασία και με την απόλυτη καθοδήγηση του Ειδικού Ερευνητή και Εντομολόγο του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ. Δ. Αβτζή».

Με τη σειρά του ο Δρ. Αβτζής, Κύριος Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών-ΕΛΓΟ «Δήμητρα», δήλωσε: «Η Πευκοκάμπια στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα οικολογικό, όσο και ένα υγειονομικό πρόβλημα, καθώς τα τριχίδια οι προνύμφες, δηλαδή οι κάμπιες της μετά το 3ο στάδιο δημιουργούν αλλεργικά εξανθήματα πάνω στο ανθρώπινο δέρμα όταν έρθουν σε επαφή μαζί του. Για αυτό ακριβώς το λόγο και σε συνεργασία με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προβήκαμε και φέτος στην επέμβαση με αεροψεκασμούς με βιολογικό σκεύασμα που περιέχει το Βάκιλος της Θουριγγίας. Θα πρέπει να τονίσω ότι σε συνεργασία πάντα με το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχουμε τοποθετήσει μια σειρά από παγίδες ώστε να ελέγχουμε το επίπεδο του πληθυσμού του εντόμου κάθε έτος και να γνωρίζουμε αν σε κάποιες περιοχές θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή και να κάνουμε πιο καλές επεμβάσεις».

Πηγή φωτογραφίας: Ελένη Σερίφη/ Δασαρχείο Θεσσαλονίκης

Πηγή βίντεο: Δασαρχείο Θεσσαλονίκης

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση