του Νίκου Αβουκάτου
Διαθέσιμες σε πραγματικό χρόνο είναι πλέον από τον Απρίλιο οι μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων και μετεωρολογικών παραμέτρων από τους αισθητήρες IoT (Internet Of Things), που έχουν εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου έργου «AIRTHINGS», το οποίο υλοποιεί ο δήμος.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθεί τα δεδομένα online ΕΔΩ. Μπορεί επίσης να κατεβάσει στο κινητό του τηλέφωνο την εφαρμογή με το όνομα Balkan-Med Air από το play store για android και αντίστοιχα για iOS.
«Πλέον, οι έξυπνοι αισθητήρες έχουν συνδεθεί με την πλατφόρμα του έργου και συμπληρώθηκαν περίπου τρεις μήνες από την εγκατάσταση και λειτουργία του συστήματος IoT για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα και των μετεωρολογικών παραμέτρων στην πόλη», είπε στη Greenagenda.gr η Βούλα Τζουμάκα, προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικών Δράσεων του δήμου.
Η πρώτη εικόνα για τη ρύπανση στην πόλη
«Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνεται η εικόνα που έχουμε για υψηλότερες τιμές των ρύπων (αιωρούμενων σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου) στο κέντρο. Τα νέα σημεία μέτρησης στο κέντρο της πόλης (Κουντουριώτου και Αγγελάκη) δείχνουν επίπεδα ρύπανσης παρόμοια με της Εγνατίας, ενώ σημαντικές είναι και οι τιμές στο Ιπποκράτειο, αφού η Κ. Καραμανλή είναι δρόμος αυξημένης κυκλοφορίας», ανέφερε στη Greenagenda.gr η κα. Τζουμάκα.
Καθημερινά παρέχονται στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση τα οποία ενσωματώνονται στο πρόγραμμα συλλογής των στοιχείων της ρύπανσης από διάφορα σημεία της πόλης. Οι αισθητήρες έχουν εγκατασταθεί σε 6 σημεία εντός των ορίων του δήμου Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στις οδούς Μαρτίου, Καραμανλή, Αγγελάκη, Κουντουριώτου, Εγνατίας και στην περιοχή Επταπυργίου.
Οι μετρούμενες παράμετροι είναι τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 και PM2,5), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), το διοξείδιο του αζώτου (NO2), το διοξείδιο του θείου (SO2), η θερμοκρασία αέρα, η σχετική υγρασία και η ατμοσφαιρική πίεση.
«Στην πλατφόρμα εμφανίζονται τα σημεία μέτρησης για όλες τις πόλεις που συμμετέχουν στο Έργο. Κάνοντας μεγέθυνση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, εμφανίζονται τα σημεία εγκατάστασης των αισθητήρων IoT. Με την επιλογή ενός σημείου, εμφανίζονται οι αντίστοιχες μετρήσεις σε πίνακα, ενώ κάνοντας επιλογή (κλικ) σε μια παράμετρο εμφανίζεται το διάγραμμα της χρονοσειράς της», εξήγησε η κα. Τζουμάκα.
Επίσης, πραγματοποιούνται μετρήσεις μετεωρολογικών παραμέτρων και ειδικότερα θερμοκρασίας αέρα, σχετικής υγρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης.
Η εγκατάσταση αυτού του συστήματος πρωτοποριακών αισθητήρων ΙοΤ δίνει τη δυνατότητα στον δήμο Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσει τη νέα καινοτόμα τεχνολογία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things) και να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη, επικουρώντας τις μετρήσεις από το υφιστάμενο Δημοτικό Δίκτυο Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Μετεωρολογικών Παραμέτρων, συμβάλλοντας έτσι στη δυνατότητα λήψης αποφάσεων προς μια βιώσιμη πόλη και στην καλύτερη πληροφόρηση του κοινού.