ΔΕΘ: Σχέδιο για μητροπολιτικό πάρκο 86 στρ. στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

του Νίκου Αβουκάτου

Η μέρα που η «καρδιά» της Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει μία άλλη, πιο «πράσινη» εικόνα, με ένα εκθεσιακό κέντρο που σχεδόν κατά το ήμισύ του θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο, ίσως τελικά να μην αργήσει. Κι αυτό γιατί το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) άναψε το πράσινο φως στην εκπόνηση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ένα σημαντικό ποσοστό της έκτασης της οποίας, που θα κυμαίνεται από 45 έως 50%, αναμένεται να αποτελέσει το μητροπολιτικό πάρκο. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να χαρίσει στην πόλη μια νοητή «πράσινη διαδρομή», που θα εκτείνεται προς το πάρκο της ΧΑΝΘ και έως τη νέα παραλία, συνδέοντας τη ΔΕΘ με το Σέιχ Σου και τον Θερμαϊκό Κόλπο.

Πρόκειται για μία επένδυση που, σύμφωνα με τη Voria.gr, μπορεί να φτάσει τα 120 - 125 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και μέσα από συμπράξεις.

Η απόφαση, αυτή, λοιπόν, αποτελεί κλειδί για την εξέλιξη του project, αφού δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση της ΔΕΘ - HELEXPO να περάσει στο επόμενο στάδιο, ετοιμάζοντας μέσα στο 2018 το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση και να αναζητήσει επενδυτικά κεφάλαια, αλλά και να προτείνει χρηματοδοτικά σχήματα, μέσω ΣΔΙΤ.

Η σχετική εισήγηση προς το Συμβούλιο έγινε από τη Διεύθυνση Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αστικών και Περιαστικών Περιοχών Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού (πρώην Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης).

Η απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες και με αυτήν θα δίνονται οι χρήσεις γης, με τα ειδικά όρια πολεοδόμησης, αλλά και του πρασίνου. Το επόμενο βήμα είναι ο σχεδιασμός της μελέτης, ενώ θα υπάρξει και δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση υπεβλήθη στο ΥΠΕΝ από τη ΔΕΘ-HELEXPO, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ και με το ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Η πρόταση

Η πρόταση των ΔΕΘ-Helexpo, TEE/TKM και ΑΠΘ βασίστηκε σε εκείνη της μελέτης των Advice - BCS – Kantor το 2013 και ειδικότερα, στη λύση για σύγχρονο εκθεσιακό, συνεδριακό και επιχειρηματικό κέντρο στην έκταση των 180 στρεμμάτων του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου της Εταιρείας.

Η προτεινόμενη λύση, ύψους επένδυσης περίπου 125 εκατ ευρώ, προβλέπει την κατασκευή σύγχρονων εκθεσιακών χώρων κάλυψης περίπου 50.000 τ.μ., τη λειτουργία συνεδριακού κέντρου, business center, καταστημάτων, χώρων στάθμευσης, ενώ συμπεριλαμβάνει και την κατασκευή ξενοδοχείου. Κεντρικό στοιχείο της ανάπλασης προτείνεται να είναι η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου που θα εκτείνεται στα 86 στρέμματα, από τα 180 στρέμματα που είναι το όλο ακίνητο της ΔΕΘ.

Εξάλλου, όπως υπογράμμιζε στη Voria.gr ο πρόεδρος του εκθεσιακού φορέα, Τάσος Τζήκας, θα πρέπει να διερευνηθεί εξαντλητικά ο τρόπος ή οι τρόποι χρηματοδότησης του όλου έργου, αφού είναι πλέον βέβαιο ότι για την ανάπλαση θα πρέπει να αξιοποιηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια.

«Θα πρέπει να δούμε και τι ενδιαφέρον μπορεί να προσελκύσει το σχέδιο ανάπλασης, στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησης που εφαρμόζει η εταιρεία, η οποία προωθεί με επιτυχία συνεργασίες με ξένους εκθεσιακούς φορείς από την Ευρώπη και την Ασία», εξηγούσε.

Όπως τόνιζε, η κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου θα αφορά μόνο μέρος της συνολικής επένδυσης των 125 εκατομμυρίων, ίσως όχι μεγαλύτερο των 60 εκατ ευρώ. Πιθανώς κεφάλαια για τη δημιουργία του μεγάλου πάρκου θα μπορούν και θα πρέπει να αντληθούν από άλλες πηγές και φορείς, ενώ ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται ότι θα εκδηλωθεί για το ξενοδοχείο, για το πάρκινγκ ή ακόμη για το επιχειρηματικό κέντρο.

Όταν η προσπάθεια αυτή της ΔΕΘ- Helexpo αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά στο χώρο, λίγα θα μείνουν να θυμίζουν το εκθεσιακό κέντρο στη σημερινή του μορφή. Από τα πολλά κτίσματα που σήμερα υπάρχουν διάσπαρτα στα 180 στρέμματα της Έκθεσης, θα διατηρηθεί οπωσδήποτε το Παλέ ντε Σπορ, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ο Πύργος του ΟΤΕ, ίσως τα κελύφη των περιπτέρων ‘1’ και ‘2’, ενώ πιθανότατα το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο θα χρειαστεί ένα lifting, εξωτερικά και εσωτερικά.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση