«Δεν αργεί η επανάσταση της "καθαρής ενέργειας"»

Η καινοτομία θα φέρει στον κόσμο την «καθαρή ενέργεια», την οποία έχει απεγνωσμένα ανάγκη, αλλά μόνον εφόσον οι νέοι, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους στο κομμάτι αυτό, τονίζει ο Bill Gates.

Σε ανοικτή επιστολή τους, ο Bill και η Melinda Gates προβλέπουν ότι η «καθαρή ενεργειακή επανάσταση» θα σώσει τον πλανήτη και θα ηλεκτροδοτήσει τον κόσμο, ωστόσο σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Ο δισεκατομμυριούχος, ιδρυτής της Microsoft και η γυναίκα του στην επιστολή τους παραθέτουν τις προτάσεις τους αναφορικά με την τόνωση της καινοτομίας στο κομμάτι της τεχνολογίας για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής φτώχειας και της ανισότητας των φύλων.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η παροχή «καθαρής ενέργειας» σε 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και τονίζει ότι εφεξής η ηλεκτρική ενέργεια θα πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

«Αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τις φτωχές οικογένειες του κόσμου, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους παράσχουμε φθηνή, καθαρή ενέργεια», γράφει ο Gates. Συμπληρώνει, «φτηνή, γιατί ο καθένας πρέπει να είναι σε θέση να την αποκτήσει οικονομικά. Καθαρή, γιατί δεν πρέπει να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα. Αυτή η κινητήρια δύναμη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Ο Gates υποστηρίζει ότι απευθύνθηκε σε αρκετούς επιστήμονες θέτοντάς τους την εξής ερώτηση: «Δεν μπορούμε απλώς να στοχεύσουμε στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο μισό;». Και συνεχίζει, «όλοι συμφώνησαν ότι αυτό από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό. Το πρόβλημα είναι το CO2 εγκλωβίζεται στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες. Ακόμη και αν σταματήσουμε την εκπομπή τους αύριο, η θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται λόγω του παγιδευμένου άνθρακα».

Αναφερόμενος στις ΑΠΕ, ο Gates γράφει «οι πράσινες τεχνολογίες θα επιτρέψουν στον κόσμο να πάραξει περισσότερη φωτοβολταϊκή και αιολική ενέργεια, απαλλαγμένη από τον άνθρακα. Ίσως ζείτε κοντά σε ένα αιολικό πάρκο ή έχετε δει ηλιακούς συλλέκτες κοντά στο σχολείο σας. Είναι υπέροχο ότι αυτές οι τεχνολογίες γίνονται ολοένα και φθηνότερες και περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τις χρησιμοποιούν».

Ωστόσο, σημειώνει, οι τεχνολογίες ΑΠΕ θα πρέπει να τοποθετούνται σε σημεία που έχει νόημα, ιδιαίτερα ηλιόλουστα ή θυελλώδεις. «Και με την εγκατάσταση νέων γραμμών ηλεκτρισμού θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη τη χρήση της φ/β και της αιολικής ενέργειας», καταλήγει.

Ωστόσο, ο ίδιος επαναλαμβάνει την πάγια άποψή του ότι για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή και να γίνει η ενέργεια οικονομικά προσιτή για όλους, ο κόσμος θα χρειαστεί «μερικές νέες εφευρέσεις».

«Χρειαζόμαστε πιο ισχυρές, πιο οικονομικές λύσεις» γράφει. «Με λίγα λόγια, χρειαζόμαστε ένα ενεργειακό θαύμα. Όταν λέω «θαύμα», δεν εννοώ κάτι που είναι αδύνατο. Και έχω δει θαύματα να συμβαίνουν. Ο προσωπικός υπολογιστής. Το διαδίκτυο. Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. Κανένα από αυτά δεν συνέβη κατά τύχη. Είναι αποτέλεσμα της έρευνας και ανάπτυξης και της ανθρώπινης ικανότητας για καινοτομία» καταλήγει.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση