Δεν ικανοποίησαν τη βιομηχανία οι τιμές της διακοψιμότητας

Τιμές που δεν ικανοποίησαν τη βιομηχανία αλλά και ευτράπελα, όπως η συμμετοχή στη διαδικασία εργοστασίων που παραμένουν κλειστά ή υπολειτουργούν, παρατηρήθηκαν κατά την πραγματοποίηση της πρώτης δημοπρασίας για υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου από τον ΑΔΜΗΕ. Πρόκειται για την «επίσημη πρώτη» του περίφημου μέτρου της διακοψιμότητας που ανέμενε πάνω από δύο χρόνια η ενεργοβόρα βιομηχανία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Ο ΑΔΜΗΕ έθεσε στις δύο δημοπρασίες ισχύ 500 MW εκάστη για το διάστημα του Μαρτίου, στην οποία δικαίωμα συμμετοχής είχαν όσες εταιρείες είχαν εγγραφεί στο μητρώο 10 ημέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», την πρώτη δημοπρασία είχαν δηλώσει συμμετοχή 30 συνολικά βιομηχανικές μονάδες μεταξύ των οποίων τα 4 ορυχεία της ΔΕΗ, τα οποία τελικά δεν συμμετείχαν. Η τιμή διαμορφώθηκε στα 30.000 ευρώ το μεγαβάτ, που σημαίνει ότι κάθε συμμετάσχων θα λάβει αυτό το ποσό για τα μεγαβάτ που δεσμεύτηκε ότι μπορεί να προσφέρει στον ΑΔΜΗΕ όταν παραστεί ανάγκη. Σε αυτή τη δημοπρασία, τη μερίδα του λέοντος διεκδίκησαν οι τρεις εταιρείες του ομίλου Στασινόπουλου, Σιδενόρ, Σοβάλ και Σωληνουργεία Κορίνθου με συνολική ισχύ 86,6 MW. Aκολουθεί η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ Ηρακλής με 47,5 MW για τα εργοστάσια Ολυμπος και Αλιβέρι. Η Χαλυβουργία Ελλάδος του ομίλου Μάνεση έκλεισε φορτία ισχύος 59 MW για το εργοστάσιο του Βόλου και 56 MW για το εργοστάσιο του Ασπροπύργου που υπολειτουργεί. Φορτία 71,4 MW έκλεισε και η Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελόπουλου όταν το εργοστάσιο της Ελευσίνας υπολειτουργεί καταναλώνοντας συνολικά φορτία κάτω των 10 MW. H Motor Oil συμμετείχε με ισχύ 5 MW και τα ΕΛΠΕ με 6,4 MW, η τσιμεντοβιομηχανία ΧΑΛΥΨ με 5,2 MW, η Υαλουργική Βιομηχανία Γιούλα με 0,5 MW, η χαρτοβιομηχανία ΜΕΛ με 6,3 MW και η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία με 6,2 MW.

Στη δεύτερη δημοπρασία, δημοπρατήθηκαν επίσης 500 MW για τα οποία αρχική συμμετοχή είχαν εκδηλώσει 33 εταιρείες και τελικά συμμετείχαν μόνο 9, αφού η τιμή διαμορφώθηκε στα χαμηλά των 10.000 ευρώ το μεγαβάτ. Πάνω από τη μισή ποσότητα και συγκεκριμένα 285 MW έκλεισε η «Αλουμίνιον της Ελλάδος». Ακολούθησαν η Χαλυβουργική με 70,4 MW, η Χαλυβουργία Ελλάδος για το εργοστάσιο του Ασπροπύργου με 56 MW και του Βόλου με 45,75 ΜW, η ΦΙΜΠΡΑΝ με 5,1 MW, τα Τσιμέντα Ηρακλής με 24,2 MW (δύο εργοστάσια) και ο ΤΙΤΑΝ με 1,2 MW.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες που συμμετείχαν στις δημοπρασίες υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Η ορθότητα του μέτρου αναμένεται να κριθεί στην πράξη, με πολλές πλευρές της βιομηχανίας να υποστηρίζουν ότι εάν γίνει δοκιμαστική λειτουργία, θα καταρρεύσει λόγω της συμμετοχής στις δημοπρασίες εργοστασίων που δεν καταναλώνουν την ισχύ για την οποία έχουν δεσμευθεί.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση