Δέσμευση ΥΠΑΑΤ για αποζημιώσεις λόγω παγετού

Ευρεία σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, ο ΕΛΓΑ και ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» έχει συγκαλέσει την προσεχή Παρασκευή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, στην οποία θα εξετασθούν πώς επέδρασαν οι κλιματολογικές αλλαγές στη γεωργία και ιδίως τη δενδροκομία κατά τον περασμένο χειμώνα στη χώρα.

Αυτό αποκάλυψε ο κ.. Αποστόλου στη σύσκεψη που είχε με τον Λαρισαίο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπαδόπουλο, τους δημάρχους Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα και Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση καθώς και εκπροσώπους των παραγωγών του Τυρνάβου για τις ζημιές που προκάλεσε ο προκάλεσε ο παγετός του περασμένου Μαρτίου στις δεντρώδεις καλλιέργειες του νομού. Παρουσία και του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, ο υπουργός άφησε όλα τα περιθώρια ανοικτά ώστε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των δενδροκαλλιεργητών από τις ζημιές, αναζητώντας κάθε «διαθέσιμο εργαλείο», ώστε να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος είτε μέσω ΕΛΓΑ είτε μέσω άλλων τρόπων όπως τις αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), ακόμη και το ταμείο που έχει συγκροτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των ζημιών στη γεωργία από την κλιματική αλλαγή.

Η συνάντηση αυτή έγινε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ν. Παπαδόπουλου και αφορούσε το μέγεθος της καταστροφής από τον παγετό στις καλλιέργειες αχλαδιού, ροδάκινου (συμπύρηνου και επιτραπέζιου), αμπελιού και βερίκοκου στον δήμο Τυρνάβου και κερασιού στον δήμο Αγιάς.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του Οινοποιείου Αγησίλαος Ραψανιώτης, από τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου οι Κώστας Ραψανιώτης και Θανάσης Μπετηκούγιας, από τον ΑΣ Πλατανουλίων οι Νίκος Ματράκης, Θανάσης Χατζής, Θανάσης Γκανάτσιος και Γιώργος Ματράκης, από τον ΑΣ Δένδρων οι Φάνης Μπαντραλέξης και Χρήστος Τασιούλας και από τον ΑΣ Λυγαριάς ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος.

Υπερπρώϊμα

Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα των υπερπρώιμων ροδακίνων εσοδείας 2015 τα οποία δηλώθηκαν κατά λάθος για μεσο-όψιμα στον ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα να πληρωθούν με 52 αντί 84 λεπτά το κιλό. Όπως δήλωσε ο Χρ. Τσιτσιρίγγος, μετά από συντονισμένη παρέμβαση του βουλευτή Ν. Παπαδόπουλου και του δημάρχου Τυρνάβου Π. Σαρχώση, θα υπάρξει διορθωτική απόφαση από τον ΕΛΓΑ.

Κάστανα

Εξάλλου, ο δήμαρχος Αγιάς Αντ. Γκουντάρας επέδωσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επιστολή με την οποία ζητεί τη χρηματοδότηση από το υπουργείο προγράμματος καταπολέμησης του εντόμου «σφήκα της καστανιάς», το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον βλαπτικά έντομα της καστανιάς καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής ακόμη και σε ποσοστό 80%. Το έντομο έχει εντοπιστεί προς το παρόν σε Πιερία, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική και η καταπολέμησή του γίνεται μ’ ένα άλλο έντομο, που είναι ο φυσικός εχθρός της σφήκας της καστανιάς. Ο δήμαρχος Αγιάς κρίνει επιβεβλημένη την αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς «όσο ακόμη η εξάπλωσή της είναι σχετικά περιορισμένη».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση