Για οξύτατο πρόβλημα με την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην προστατευόμενη περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας, που συχνά λαμβάνει χώρα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, κάνει λόγο ο Φορέας Διαχείρισης της περιοχής, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό δηλητηρίασης ασημόγλαρου στην περιοχή.
Την Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017 ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο Ιωαννίνων και ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για την ύπαρξη ενός «τραυματισμένου» γλάρου στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης μετέβησαν άμεσα στο χώρο για τη συλλογή του πτηνού, μετέφεραν αυτό στο Δασαρχείο Ιωαννίνων όπου διαπιστώθηκαν συμπτώματα δηλητηρίασης και παρά τις προσπάθειες αμφότερων ο γλάρος δυστυχώς δεν τα κατάφερε.
Τα κύρια κίνητρα για τη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων ιδιαίτερα εντός κατοικημένων περιοχών είναι η εξολόθρευση αδέσποτων ζώων, σημειώνει ο Φορέας και προσθέτει: «Συχνά όμως σε αγροτικές και δασικές περιοχές σκοπεύουν και στην εξάλειψη ζημιών που προκαλούνται από τα λεγόμενα “επιβλαβή” είδη (λύκος, αρκούδα, αλεπού κ.λπ.) στο ζωικό κεφάλαιο και τη φυτική παραγωγή, η πίεση που ασκούν στα θηράματα (π.χ. η θήρευση του λαγού από την αλεπού) και οι προσωπικές αντιδικίες μεταξύ χρηστών γης με συνηθέστερη αυτή μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών. Επιπρόσθετα, τα δηλητηριασμένα δολώματα στοχεύουν πολύ συχνά στην εξόντωση σκύλων, κυρίως αδέσποτων αλλά και ποιμενικών ή κυνηγετικών, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ κτηνοτρόφων και κυνηγών».
Δυστυχώς, όμως, συνεχίζει η ανακοίνωση, τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, χωρίς να αποτελούν στόχο, συγκαταλέγονται στην ομάδα άγριας πανίδας που πλήττεται περισσότερο (30% του συνόλου των δηλητηριασμένων ζώων). Αυτός είναι ο κύριος λόγος της καταστροφικής πληθυσμιακής μείωσης των χρήσιμων αυτών πτωματοφάγων ειδών που αποτελούν τους «φυσικούς καθαριστές» αφού εξαφανίζουν ατελώς τα ψοφίμια από την ύπαιθρο. Η χρήση όμως των δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει ως αποτέλεσμα την μαζική θανάτωση των αρπακτικών που αναπαράγωνται με πολύ αργούς ρυθμούς και έτσι τελικά την αύξηση των ανταγωνιστικών σαρκοφάγων θηλαστικών, ένας φαύλος κύκλος που εγκυμονεί όμως και σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι εξαιρετικά τοξικές και απαγορευμένες. Η πρακτική αυτή έχει έτσι τελικά αρνητικές επιπτώσεις και στις οικονομικές δραστηριότητες της υπαίθρου.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται ρητώς από το ελληνικό δίκαιο, λόγω των εκτεταμένων αρνητικών επιπτώσεων που προξενεί η πρακτική αυτή στη βιοποικιλότητα και ειδικότερα στα σπάνια και απειλούμενα είδη της άγριας πανίδας καθώς και στην δημόσια υγεία!
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας επισημαίνει, τέλος, ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις και καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπισή του. Σε περίπτωση που αντιληφθείτε, ή μάθετε για τοποθέτηση δηλητηριασμένων δολωμάτων τηλεφωνήστε στη δασική υπηρεσία και καταγγείλετε το γεγονός. Μην αγγίξετε η συλλέξετε οι ίδιοι το δόλωμα. Μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.