Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των ειδικών από 132 κράτη- μέλη της Διακυβερνητικής Επιστημονικής και Πολιτικής Πλατφόρμας για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος (IPBES). Μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων στο Παρίσι θα δημοσιοποιηθεί αύριο στις 14:00 ώρα Ελλάδας η κρίσιμη έκθεσή τους και είναι βέβαιο ότι θα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Εκατόν πενήντα ειδικοί από 50 χώρες εργάστηκαν επί τρία χρόνια πάνω σε χιλιάδες εκθέσεις για τη βιοποικιλότητα με στόχο να καταλήξουν σε μια εκτίμηση των οικοσυστημάτων παγκοσμίως και των υπηρεσιών που προσφέρουν στους ανθρώπους.
Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν εδώ και χρόνια ότι η Γη βρίσκεται στην αρχή του έκτου φαινομένου «μαζικού αφανισμού», του πρώτου από τότε που εμφανίστηκε ο άνθρωπος στον πλανήτη, για το οποίο ευθύνεται αυτός.
«Οι αποδείξεις είναι αδιάσειστες: η καταστροφή που έχουμε επιφέρει στη βιοποικιλότητα και τις υπηρεσίες οικοσυστήματος έχει φτάσει σε επίπεδα που απειλούν την ευημερία μας τουλάχιστον τόσο όσο η κλιματική αλλαγή που προκάλεσε ο άνθρωπος», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γουότσον, πρόεδρος της IPBES.
Με τον όρο βιοποικιλότητα οι επιστήμονες εννοούν όλα τα είδη των ζώων και των φυτών που ζουν στον πλανήτη, περιλαμβανομένου του ανθρώπου. Και η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτή τη φύση που της προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες. Οι ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος ελπίζουν η έκθεση της Δευτέρας να αποτελέσει το πρελούδιο για την υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων στη διάρκεια της συνόδου του 2020 στην Κίνα των χωρών μελών της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα (COP15).