Δημοσιεύθηκε ο νέος ΚΕΝΑΚ, ανοίγει ο δρόμος για το νέο «Εξοικονομώ»

του Θοδωρή Καραουλάνη

Δημοσιεύτηκε – επιτέλους – ο πολυαναμενόμενος νέος ΚΕΝΑΚ, δηλαδή ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ χθες και ήδη βρίσκεται εν ισχύ (δείτε αναλυτικά τον ΚΕΝΑΚ, ΕΔΩ).

Εκπληρώνεται με αυτόν τον τρόπο η βασική αιρεσιμότητα του νέου ΕΣΠΑ για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και έτσι ξεμπλοκοκάρει η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ» αλλά και όλα τα άλλα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, που παρουσίασε η Greenagenda. Θυμίζουμε ότι όλα τα κοινοτικά χρήματα του τρέχοντος ΕΣΠΑ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας παρέμεναν «παγωμένα» επί τρία χρόνια, καθώς η Ελλάδα δεν είχε ενσωματώσει την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με τον σωστό τρόπο, δηλαδή δεν είχε ανανεώσει με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις τόσο τον ΚΕΝΑΚ όσο και τους απαραίτητους δείκτες τόσο για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης όσο και για τα κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης που γίνονται υποχρεωτικά από το 2019 ή το 2021 (ανάλογα με την κατηγορία κτηρίου).

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το χθεσινό ΦΕΚ μάλλον ως ιστορικό μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη στο μέσον της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και μέχρι τώρα δεν μπορούσε να βγάλει ούτε προκήρυξη ενός προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας. Τα τρία αυτά χαμένα χρόνια δεν αναπληρώνονται στην πραγματική οικονομία – ούτε στην επιπλέον ενέργεια που έχει καταναλώσει η χώρα ούτε στα χρήματα που έχει χάσει – αλλά ο δρόμος είναι ανοιχτός αρκεί οι αρμόδιοι να τρέξουν αυτή τη φορά.

Και οφείλουμε να σημειώσουμε κάτι που αποδεικνύει την καθυστέρηση ης Πολιτείας: αν διαβάσετε τα «λαμβάνοντας υπόψιν» του νέου ΚΕΝΑΚ θα δείτε ότι ανάγονται σε πολλά χρόνια πριν. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τις αποφάσεις της συγκρότησης της παρούσας κυβέρνησης και μία συγκρότηση σχετικής επιτροπής το 2016 – και φυσικά τα έγγραφα αζλληλογραφίας με την Κομισιόν του φετινού Ιουνίου – τα υπόλοιπα, περίπου 15, σχετικά έγγραφα ανάγονται στην περίοδο από το 2009 ως το 2014. Αυτό ακριβώς αποδεικνύει και με τη «βούλα» του Φύλλου Εφημερίδας της Κυβέρνησης την καθυστέρηση της έγκρισης του νέου ΚΕΝΑΚ. Από τη στιγμή μάλιστα που έχει αποτυπωθεί ότι τόσο το ΤΕΕ όσο και το ΚΑΠΕ που κλήθηκαν να βγάλουν «το φίδι από την τρύπα» μόλις τον Νοέμβρη του 2016 παρέδωσαν αποτελέσματα επιστημονικά άρτια αποτελέσματα, με την ενεργό συμβολή έμπειρων μηχανικών, μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες, θα πρέπει να διερευνηθεί ποιοι έχουν την ευθύνη για αυτά τα τρία χαμένα χρόνια της χώρας στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, με τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις αλλά και τη διακινδύνευση των σχέσεων με τα κοινοτικά όργανα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΦΕΚ με τον ΚΕΝΑΚ είναι αρκετά αναλυτικό αλλά εξαιρετικά τεχνικού περιεχομένου (με δείκτες, ορολογία κλπ) που απευθύνεται για χρήση σχεδόν αποκλειστικά σε μηχανικούς. Ωστόσο με τη δημοσίευση δεν τελειώνει η «τεχνική δουλειά» για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, καθώς εκκρεμεί η δημοσίευση της Υπουργικής απόφασης του Γιώργου Σταθάκη που εγκρίνει τις Τεχνικές Οδηγίες ΤΕΕ για την εφαρμογή της, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί όμως και παρουσιάστηκαν δημοσίως στις αρχές της εβδομάδας, όπως έγραψε η Greenagenda.

Σημείο - κλειδί από εδώ και εμπρός για την ομαλή εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ είναι πλέον η ενημέρωση των μηχανικών για τις νέες προβλέψεις και η ενσωμάτωση των αλλαγών και των νέων δεικτών στα σχετικά λογισμικά που χρησιμοποιούνται κατά τη μελέτη, την κατασκευή και το έλεγχο των κατασκευών των κτηρίων. Βέβαια οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι είναι ενήμεροι των αλλαγών, αλλά η καθυστέρηση δημοσίευσης, καθώς φτάσαμε Ιούλιο, δεν βοηθά για την ομαλή αλλαγή όλων των δεδομένων. Ωστόσο, καθώς το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ» αναμένεται στα τέλη Σεπτέμβρη υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος και τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν θα αφορούν μόνο νέα κτίρια και ανακαινίσεις γίνουν μέσα στους επόμενους δύο μεταβατικούς μήνες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση