Η χελώνα Caretta caretta "πλήρωσε" για τη διάσωση της

 Χρεώθηκε με 67 ευρω η μεταφορά της αεροπορικώς από τη  Σάμο στην Αθήνα!

 Επιχείρηση διάσωσης θαλάσσιας χελώνας, προσφοράς πρώτων βοηθειών και μεταφοράς της στην Αθήνα οργανώθηκε από μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους στη Σάμο. Η «ανθρώπινη αλυσίδα» στήθηκε στη Σάμο, με την κινητοποίηση και άψογη συνεργασία κατοίκων, εθελοντών, κτηνιάτρου και συνεργατών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ” και του συλλόγου για την προστασία θαλάσσιας χελώνας, “ΑΡΧΕΛΩΝ”. 
Η νεαρή χελώνα, εντοπίστηκε  την Κυριακή 12/02 σε ακτή, στο Κοκκάρι. Κάτοικοι της περιοχής επικοινωνούν με το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ για να αναφέρουν το συμβάν και μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας μεταβαίνουν άμεσα στο σημείο, προκειμένου να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Η πρώτη εξέταση  έδειξε  ότι η μικρή Καρέττα έχει υποστεί τραυματισμό στο λαιμό (είχε καταπιεί μεγάλο αγκίστρι), και κινδύνευε  από υποσιτισμό. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια, από βιολόγους του Αρχιπελάγους και συνεργάτη - εθελοντή κτηνίατρο δεν ήταν  εφικτό να της αφαιρεθεί το αγκίστρι. Δεδομένου ότι η κατάσταση της απαιτούσε  εξειδικευμένο χειρισμό κρίθηκε  αναγκαία η μεταφορά στην Αθήνα για να της παρασχεθεί ιατρική φροντίδα στο κέντρο προστασίας & περίθαλψης θαλάσσιας χελώνας, που διατηρεί ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» στη Γλυφάδα. Λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων η χελώνα δεν επιβιβάστηκε  στο πλοίο της  γραμμής , το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Σάμος – Αθήνα και επιλέχθηκε η διακομιδή της με αεροπλάνο. 
Η αεροπορική εταιρεία χρέωσε  με 67 ευρώ την μεταφορά του άτυχου  ζώου!   Η χελώνα  έφθασε  με ασφάλεια   στην Αθήνα και παραλήφθηκε από εθελοντές του συλλόγου για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, «ΑΡΧΕΛΩΝ».Μάρτυρες της μικρής οδύσσειας που έζησε το ζώο, ήταν ερευνητές από πέντε διαφορετικά πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!