Διήμερο Συνέδριο «Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη»

Πως θα ανοίξει ο δρόμος για τα έργα και τις επενδύσεις.

Σημαντικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς των υποδομών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, μπορεί να προσελκύσει η ελληνική οικονομία μόλις ξεφύγει από το σημερινό καθεστώς αβεβαιότητας.Αυτό επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήμερου Συνεδρίου «Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη», που ξεκίνησαν σήμερα 11 Μαΐου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με χαιρετισμό της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού κας Έλενας Κουντουρά, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Δέδε και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του ιδίου υπουργείου, κ. Δημήτρη Τζώρτζη.
Το διήμερο Αναπτυξιακό- Χρηματοδοτικό Φόρουμ, «Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη», είναι το πρώτο, υποστηριζόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Συνέδριο, με επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Έλενα Κουντουρά: Τεράστιες ευκαιρίες για τουριστικές επενδύσεις
Στο χαιρετισμό της στην έναρξη εργασιών του Συνεδρίου, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία , υπενθυμίζοντας ότι ο τουρισμός συμβάλλει στο 20% του ελληνικού ΑΕΠ.Σύμφωνα με την κ. Κουντουρά «υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις, στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού». Προς την κατεύθυνση αυτή η κ. Κουντουρά, σημείωσε ότι ήδη «έχουν ξεμπλοκάρει και προωθούνται επενδύσεις στον τουρισμό, που είχαν καθυστερήσει αναίτια».Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού τόνισε, πως ο στόχος είναι η καθιέρωση της Ελλάδας ως πρωταγωνίστρια χώρα στον τουρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο και την εδραίωσή της, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού. Προς την κατεύθυνση αυτή επισήμανε, την κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, με την βοήθεια αρμόδιων φορέων, ώστε να γίνει σύγχρονη και να αποκτήσει ευελιξία. Επίσης, επισήμανε:
-Την προσπάθεια που γίνεται για επένδυση στον ανθρώπινο παράγοντα.
-Την στόχευση στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
-Την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
-Τη δημιουργία νέων «πακέτων τουρισμού».
Κ. Γιώργος Δέδες, Γενικός Γραμματέας Υποδομών: Αναδιάρθρωση Θεσμικού πλαισίου για τα έργα
Την αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή, ποιοτικότερων και με πιο αναπτυξιακό προσανατολισμό έργων ανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες , που είπε ότι το υπουργείο συνεργάζεται με το ΤΕΕ, επιστημονικούς και τεχνικούς φορείς, για το σκοπό αυτό.
Σύμφωνα με τον κ. Δέδε, η εικόνα που επικρατούσε, ήταν ένα τοπίο με «δυσανάλογα μεγάλους πόρους, πλήρη έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και ιεράρχησης των έργων, με «πρόχειρες λύσεις σε πολυάριθμα έργα και προτεραιότητες όχι εκεί που υπήρχε ανάγκη, αλλά εκεί που υπήρχαν ώριμες μελέτες».

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών προανήγγειλε επίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας με έργα νέας γενιάς, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση από τον Ιούνιο, των συμβάσεων για τους 5 μεγάλους οδικούς άξονες και τη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, «με στόχο τη δημιουργία ενός υβριδικού συστήματος διοδίων, με αναλογική χρέωση».
Δημήτρης Τζώρτζης Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών: Συνεργασίες τύπου cluster

Στο δικό του χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Οικονομίας και Υποδομών Δημήτρης Τζώρτζης, στάθηκε στην ανάγκη να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα κινητοποιήσουν το πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που είναι δεδομένο ότι υπάρχει στον κλάδο στην Ελλάδα, αλλά παρόλα αυτά, δεν έχει αποδώσει έργο.
Αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική επιμερισμού των έργων του τομέα του σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στη δυνατότητα των συνεργασιών μεταξύ τους, στη λογική του Cluster.

Αργύρης Περουλάκης: Ποιοτικά τα κριτήρια για την ένταξη έργων στο πακέτο Γιούνκερ.
Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε επίσης, ο αναπληρωτής Επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αργύρης Περουλάκης, ο οποίος τόνισε, πως το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, σηματοδοτεί μια στροφή της Ευρώπης
προς την ανάπτυξη.Μάλιστα επισήμανε τη ανάγκη ενός ισορροπημένου αναπτυξιακού «τριγώνου», το οποίο σχηματίζουν, τόσο «η δημοσιονομική ισορροπία και οι μεταρρυθμίσεις, όσο και η ανάπτυξη».Όπως είπε, «για τη χώρα μας θεωρήθηκε ότι υπάρχει κενό στον τομέα των επενδύσεων και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το πακέτο Γιούνκερ». Το σκεπτικό, τόνισε, είναι να υπάρξουν ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις.

Ο κ. Περουλάκης, εξήγησε ότι θα δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο, που θα βρίσκεται στην Ε.Τ.Επ. ώστε να αξιολογεί τις προτάσεις. Όπως είπε το ¾ των κεφαλαίων θα κατευθυνθούν στις υποδομές και το ¼ για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με σκεπτικό όχι όπως του ΕΣΠΑ, αλλά αντίθετα τον πολλαπλασιασμό επί 15 των ιδιωτικών κεφαλαίων.
Σημείωσε ιδιαίτερα, ότι το νέο πακέτο Γιούνκερ, δεν λειτουργεί όπως το ΕΣΠΑ και μπορούν να ενταχθούν τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά έργα στον τομέα των υποδομών, όπως επίσης και συμπράξεις και η ποιότητα των χαρακτηριστικών των έργων, είναι το κριτήριο για την ένταξή τους.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται σήμερα με τοποθετήσεις περίπου 40 εκπρόσωπων, κορυφαίων επενδυτικών, επιχειρηματικών, κατασκευαστικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών όπως επίσης και ακαδημαϊκών φορέων.Κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου από τους περισσότερους ομιλητές, επιβεβαιώνεται μεν η εμπιστοσύνη στις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα διερευνάται η επιτακτική ανάγκη να σπάσει άμεσα ο κύκλος της υποχρηματοδότησης και της αποεπένδυσης, τόσο με εγχώριες όσο και με ξένες επενδύσεις. Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, η Ελλάδα, χρειάζεται επενδύσεις της τάξης των 14 δις ευρώ, για να φτάσει στο μέσο όρο, επενδύσεων στην Ευρωζώνη.

Στο διήμερο φόρουμ , που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα), στα πλαίσια της Πρωτοβουλίας «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» δίνουν το παρόν, αρμόδιοι παράγοντες της Πολιτείας, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης επενδυτές του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι, όχι απλώς υλοποιούν, αλλά προγραμματίζουν επιπλέον, νέα έργα και επενδύσεις.

Οι συμμετέχοντες φορείς
Στο συνέδριο, που διοργανώνεται από την επενδυτική έκδοση Α-Energy Investments με την υποστήριξη του οικονομικού πόρταλ Sofokleousin.gr, συμμετέχουν ενεργά το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Τουρισμού και Ναυτιλίας, η ΄Ενωση Περιφερειών Ελλάδος , η Κεντρική ΄Ενωση Δήμων Ελλάδος, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι Όμιλοι Εθνικής Τράπεζας, Εurobank και Πειραιώς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο , τα Πανεπιστήμια Θράκης και Θεσσαλίας , επιχειρηματικοί φορείς όπως, ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών Ελλάδος, η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών, o Φορέας Ελληνικών Υποδομών και Οδών με Διόδια (HELLASTRON), ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου, το Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας κα.
Στόχος της διοργάνωσης, είναι, μέσα από τις εποικοδομητικές προτάσεις που θα κατατεθούν να συμβάλλει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην υιοθέτηση μέτρων για την άμεση ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας.

Οι ομιλητές
Ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές που καταθέτουν τις σκέψεις και προτάσεις τους, στο συνέδριο, είναι επίσης, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, ο Νίκος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, η Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής ο κ. Πάνος Λειβαδάς, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ, ο Αντώνης Λεούσης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ , ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος κ. Κώστας Αγοραστός, ο Γιώργος Πατούλης πρόεδρος της Κεντρικής ΄Ενωσης Δήμων Ελλάδας, Εκπρόσωπος της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, ο Λάζαρος Σταθάκης, μέλος ΔΣ ΤΑΙΠΕΔ, ο κΛευτέρης Αυγενάκης, Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της ΝΔ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Πετράκος, η κα Νίκη Φούντα, Τομεάρχης Υποδομών, «Το Ποτάμι», ο Διονύσης Χιόνης, καθηγητής οικονομικών Παν/ου Θράκης, ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης, ο Βασίλης Χαλκιάς, Πρόεδρος του Φορέα Ελληνικών Υποδομών και Οδών με Διόδια (HELLASTRON), ο Δρ. Παναγιώτης Πρόντζας, Senior Manager της Grant Thornton, η Α΄ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, ο κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής Investment Banking Oμίλου Τράπεζας Πειραιώς, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Προβληματικού Χαρτοφυλακίου και Διαχείρισης Κινδύνων και Πίστης Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς, ο Παντελής Λάμπρου, Διευθυντής Στρατηγικής Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Γεωργία Μουρλά, Διευθύντρια Εξυπηρέτησης Εκδοτριών-ΠΜΔ, Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών, εκπρόσωπος της NBG Securities, εκπρόσωπος του ΤΑΝΕΟ, ο Γιώργος Νικολούλιας, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΛΠ Consulting & Logistics AE, η κα Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής, η . Ιωάννα Σαμπράκου, μέλος της Αντιπροσωπείας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Μιχάλης Ασσαριώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Hellenic Seaplanes, ο Κώστας Κολλάτος, Δήμαρχος Τεμπών , η Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, o Γιάννης Λαγουδάκης, Δήμαρχος, ο κ. Παναγιώτης Δράκος, Πρόεδρος Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, ο Β. Κορκίδης, Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ο Γ. Παπαϊωάννου, Γενικός Δ/ντής Διαχείρισης Προβληματικού Χαρτοφυλακίου, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Κώστας Βενετσάνος, Δ/ντής Μεγάλων Χρηματοδοτήσεων Εθνικής Τράπεζας, ο Κ. Θεοδωρίδης, Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, η κ. Ε. Κολοφωτιά, Δ/ντρια Επενδύσεων ΤΑΝΕΟ, ο κ. Ιπποκράτης Ανδρεαδάκης, Senior Manager, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Γ. Συριανός, Πρόεδρος ΣΤΕΑΤ, ο κ. Ν. Οικονομόπουλος, Αντιπρόεδρος ΣΕΔ, ο κ. Κώστας Κουνάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Montenero Capital Markets Advisors και άλλοι εκλεκτοί ομιλητές.
Βασικός υποστηρικτής του συνεδρίου είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ( Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα), βασικός χορηγός η Grant Thornton , ενώ ανάμεσα στους υποστηρικτές, περιλαμβάνονται η Εθνική Τράπεζα, η ΄Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, η Κεντρική ΄Ενωση Δήμων Ελλάδας, o Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ελλάδας, o Φορέας Eλληνικών Υποδομών και Οδών με Διόδια, η επενδυτική εταιρεία Dolphin Capital Partners καθώς επίσης σημαντικές επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!