Διαγωνισμός φωτογραφίας της ελληνικής φύσης εντός της Βαλκανικής Πράσινης ζώνης

Διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα το Ελληνικό τμήμα της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης (Balkan Green Belt), διοργανώνει η Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» σε συνεργασία με τη γερμανική οργάνωση euroNatur.

«Αν ζεις, ταξιδεύεις ή σκοπεύεις να ταξιδέψεις στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας από την Ήπειρο μέχρι τη Θράκη, τώρα είναι η στιγμή να ζωντανέψουν μέσα από τη φωτογραφική σου μηχανή η ποικιλία των τοπίων, τα σπάνια είδη πουλιών και ζώων, ενδημικά φυτά και ενδιαφέρουσες εικόνες των ανθρώπων που ζουν σε αυτή τη φύση. Ο διαγωνισμός φωτογραφίας έχει ως σκοπό να αναδείξει την περιβαλλοντική σημασία της Πράσινης Ζώνης η οποία ενώνει πλέον τις γειτονικές χώρες αντί να τις χωρίζει», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η ημερομηνία λήξης για την υποβολή των φωτογραφιών είναι η 15η Ιουλίου 2017.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη αποτελεί κατά κύριο λόγο την συνοριακή γραμμή αυτού που ήταν παλιά το «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Κατά μήκος του πρώην «Σιδηρού Παραπετάσματος» που χώριζε την Ευρώπη σε Ανατολή και Δύση για σχεδόν 40 χρόνια, αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή «πράσινη» ζώνη, ένας οικολογικός διάδρομος που διασχίζει 24 χώρες και ως αυστηρά επιτηρούμενη στρατιωτική περιοχή υπήρξε καταφύγιο για πολλά απειλούμενα είδη. Έτσι, οι περιοχές που περιλαμβάνονται στη νοητή γραμμή μεταξύ της Θάλασσας Μπάρεντς στη Ρώσο – Νορβηγική μεθόριο μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα και τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στα Βαλκάνια μετονομάστηκαν σε Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη, ενώ το ομώνυμο δίκτυο συγκροτήθηκε το 2003. Το νοτιότερο σκέλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης είναι η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη που κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει οροσειρές, καθώς και λίμνες και ποτάμια της Βαλκανικής.

European_Green_Belt_ (551 x 600)

Μια περιοχή με μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, πολλαπλές εναλλαγές τοπίων και αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, η Βαλκανική Πράσινη Ζώνη αποτελεί ιδανικό φόντο για τους λάτρεις της φωτογραφίας.

Στην Ελλάδα, η Πράσινη Ζώνη περιλαμβάνει ποτάμια όπως ο Καλαμάς και ο Έβρος, λίμνες όπως οι Πρέσπες, η Κερκίνη και η Δοϊράνη και όλες τις οροσειρές κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας, όπως η Ροδόπη και η Βόρεια Πίνδος. Απαράμιλλης ομορφιάς τοπία, μερικά από τα πιο σημαντικά πάρκα της χώρας, βουνά και δάση που αποτελούν καταφύγια απειλούμενων ειδών, όπως η καφέ αρκούδα, συνθέτουν έναν ενδιαφέροντα προορισμό και τόπο εξερεύνησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Η ημερομηνία λήξης για την υποβολή των φωτογραφιών είναι η 15η Ιουλίου 2017. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλα τα άτομα που ζουν, επισκέφτηκαν ή θα επισκεφτούν   το Ελληνικό τμήμα της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης. Οι φωτογραφίες που θα υποβληθούν πρέπει υποχρεωτικά να έχουν ληφθεί κατά μήκος της Ελληνικής περιοχής της Βαλκανικής Πράσινης Ζώνης και να σταλούν με e-mail  στον λογαριασμό: europeangreenbeltgreece@gmail.com .

Οι νικητές θα κερδίσουν τα παρακάτω βραβεία:

1ο Βραβείο: ένα Tablet
2ο Βραβείο: μία ψηφιακή κορνίζα φωτογραφιών
3ο Βραβείο: ένα power bank

Οι βραβευμένες φωτογραφίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Καλλιστώς www.callisto.gr. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 31 Ιουλίου 2017.

Επιπλέον, οι νικητές από κάθε χώρα θα συμμετάσχουν αυτόματα στο Παμβαλκανικό διαγωνισμό, οι νικητήριες φωτογραφίες του οποίου θα παρουσιαστούν στην ιστοσελίδα www.europeangreenbelt.org.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση