Εικόνες: Διαμορφώνοντας ανακυκλωτική συνείδηση στο Zero Waste Lab της ΔΕΘ

του Νίκου Αβουκάτου

Περίπου 3.000 άτομα, στην πλειοψηφία τους μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκαν από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι σήμερα το πρώτο κέντρο ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας Zero Waste Lab στην Ελλάδα, που βρίσκεται στον χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO, το οποίο εγκαινιάστηκε στις αρχές Μαρτίου από την Coca-Cola, παρουσία εκπροσώπων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Μέσα από μια βιωματική εμπειρία, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πώς τα απορρίμματα μπορούν να έχουν μια δεύτερη ή και τρίτη ζωή με το ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Πριν από λίγες ημέρες, στον χώρο του Zero Waste Lab μαθητές Γυμνασίου ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών, τον διαχωρισμό του ανάλογα με το υλικό, ενώ είδαν τον θρυμματισμό τους. Επιπλέον, παρακολούθησαν ζωντανά τη διαδικασία της τρισδιάστατης εκτύπωσης από το robot 3D printer, το οποίο τύπωσε αντικείμενα από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Η επίσκεψη τους ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση για τις δράσεις και τις ενέργειες του προγράμματος Zero Waste Future, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Μετά την πρόσφατη τοποθέτηση των 10 3D εκτυπωμένων επίπλων από ανακυκλωμένο πλαστικό, που σχεδίασαν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης σε ένα τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης τος, το πάρκο ΧΑΝΘ, στο πλαίσιο της δράσης του προγράμματος «Print Your City» σύντομα πρόκειται να γίνει εκ νέου ένας δεύτερος διαγωνισμός.

Οι αρχιτέκτονες και εκπρόσωποι της ομάδας The New Raw, Πάνος Σακκάς και Φωτεινή Σετάκη, μιλούν στους επισκέπτες για τη λειτουργία του Zero Waste Lab και τη δράση «Print Your City».

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον Δήμο για τον καθορισμό ενός ακόμη κεντρικού σημείου για την τοποθέτηση των νέων επίπλων τους επόμενους δύο μήνες. Αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι υπάρχει μεγάλη απήχηση της δράσης και έτσι μπορεί να μαθαίνει ο κόσμος πώς να κάνει ανακύκλωση και ποιο είναι το όφελος. Επιπλέον να διαπιστώσει ότι με τις νέες τεχνολογίες μπορεί να αξιοποιήσει το πλαστικό», επισήμανε ο αρχιτέκτονας και συνιδρυτής του The New Raw Πέτρος Σακκάς.

Η online πλατφόρμα θα είναι πολύ σύντομα έτοιμη ώστε να ξεκινήσει η νέα ψηφοφορία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση