Διαρκής επαγρύπνηση για το Σέιχ-Σου

Οι πρώτες πύρινες γλώσσες ξεπηδούν μέσα  στο πευκοδάσος  του Σειχ –Σου.

Τα πρώτα κρίσιμα  λεπτά μιας  πυρκαγιάς είναι καθοριστικά   για την κατάσβεση της. Ευτυχώς  οι συντονισμένες  και  άμεσες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων  και των  εθελοντών  απέτρεψαν  μια οικολογική καταστροφή στο Σειχ-Σου.

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την  εκδήλωση της φωτιάς ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης καλεί τους πολίτες να βρίσκονται σε πλήρη επαγρύπνηση σε 24ωρη βάση για την αποφυγή τραγικών γεγονότων που μπορούν να θέσουν το δάσος σε ανάλογο κίνδυνο με αυτόν του 1997.

Η πυρκαγιά  ξέσπασε  χθες  τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες στην πλαγιά του δάσους δίπλα στην περιφερειακή οδό μεταξύ των κόμβων Αγ.Παύλου και Νεάπολης. Ο κ. Δανιηλίδης βρεθηκε επι τόπου με τις πυροσβεστικες δυνάμεις και κατήγγελε   «είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι η φωτιά προκλήθηκε από ασυνείδητο εγκληματία οδηγό ή επιβάτη οχήματος που πέταξαν αποτσίγαρο μέσα στα ξερά χόρτα. Οι φλόγες επεκτάθηκαν προς την καρδιά του δάσους και γρήγορα άρχισαν να γίνονται απειλητικές. Ευτυχώς δεν φυσούσαν πολύ ισχυροί άνεμοι γιατί διαφορετικά η κατάσταση θα ήταν πολύ δύσκολη».

                                                                      

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς, με αντιδημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες, βρέθηκε στις εστίες φωτιάς, κινητοποιώντας όλες τις υπηρεσίες του δήμου που βρίσκονταν σε επιφυλακή. Ταυτόχρονα βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και του πυροσβεστικού σώματος, πιέζοντας για την άμεση επέμβαση των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. «Η πρώτη εναέρια βοήθεια ήρθε σχεδόν γρήγορα και οι επεμβάσεις της ήταν καθοριστικές ώστε να αποφευχθεί άμεσα η επέκταση της φωτιάς. Εάν αργούσαν τα αεροσκάφη να επέμβουν φοβάμαι ότι ο έλεγχος θα είχε χαθεί», δήλωσε ο κ.Δανιηλίδης.

Καθοριστική, όμως, υπήρξε η άμεση και έγκαιρη επέμβαση της Δημοτικής Αστυνομίας και των δυνάμεων του δήμου με υδροφόρες και πυροσβεστικά οχήματα, προσφέροντας αποφασιστική βοήθεια στις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ταυτόχρονα κατέφθαναν και οι εθελοντικές ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών του δήμου (Διασωστική Ομάδα Αγ. Παύλου, ΕΔΟΜΑΚ Συκεών), μέλη των οποίων παρέμειναν στο δάσος για τον έλεγχο των αναζωπυρώσεων. «Όλους αυτούς, τα στελέχη του δήμου, αλλά κυρίως τους δεκάδες εθελοντές, οφείλουμε να τους συγχαρούμε και να τους ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά, και να τους καλέσουμε να παραμείνουν σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

«Αυτό που συνέβη με την καταστροφική πυρκαγιά πριν μερικά χρόνια στο μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας, δεν πρέπει επουδενί να το ξαναζήσουμε κατέληξε ο κ. Δανιηλιδης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!