Διαρροές στους Nord Stream: Οι δορυφόροι αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής - Δείτε εικόνες

Τεράστιες ποσότητες μεθανίου έχουν απελευθερωθεί από τις πρόσφατες εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, όπως αποκαλύπτουν εικόνες από δορυφόρο.

Διαβάστε - Nord Stream: Πώς επηρεάζουν το κλίμα οι τεράστιες διαρροές μεθανίου - Φόβοι για κλιματική καταστροφή

Αν και δεν έχουν ακριβή νούμερα για τη διαρροή στους αγωγούς Nord Stream, ερευνητές δηλώνουν σίγουροι ότι έχει διαρρεύσει περισσότερο μεθάνιο σε σχέση με ένα ανάλογο περιστατικό που σημειώθηκε πέρσι στον Κόλπο του Μεξικού. Τότε, από μια εγκατάσταση πετρελαίου και αερίου είχαν απελευθερωθεί μέσα σε μόλις 17 μέρες 40.000 τόνοι μεθανίου, ποσό που ισοδυναμεί με το 3% των ετήσιων εκπομπών του Μεξικού σε έναν χρόνο.

Το παρατηρητήριο του ΟΗΕ για τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο της Βαλένθια, σημειώνουν ότι η διαρροή αυτή τη φορά είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Το μεθάνιο, από το οποίο αποτελείται κυρίως το φυσικό αέριο, είναι ένα ισχυρό αέριο θερμοκηπίου, 80 φορές πιο δυνητικά «επικίνδυνο» για την υπερθέρμανση του πλανήτη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα.

Διαρροές στους Nord Stream: Εικόνες από δορυφόρο αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής-1
Φωτογραφία: Twitter/International Methane Emissions Observatory

Παράλληλα, οι ερευνητές προχώρησαν σε ανάλυση δορυφορικών εικόνων και διαπίστωσαν ότι στις 29 Σεπτεμβρίου η ακτίνα του χαρακτηριστικού κύκλου που σχηματίζει το αέριο που εκλύεται έχει συρρικνωθεί στα 500 μέτρα, σε σχέση με 700 μέτρα που ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί τέσσερις διαρροές στους δύο αγωγούς Nord Stream που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Πολλές κυβερνήσεις έχουν μιλήσει ρητά για δολιοφθορά στους αγωγούς. Η Δανία έχει εκτιμήσει ότι οι αγωγοί θα αδειάσουν μέχρι την Κυριακή.

Πηγή: Kathimerini.gr, με πληροφορίες από Bloomberg

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση