Διαρροή επικίνδυνου χημικού υλικού σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο

Η Επιθεώρηση Νοτίου Ελλάδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κινητοποιήθηκε άμεσα και διενήργησε αυτοψία ύστερα από διαρροή εύφλεκτου χημικού υλικού από δεξαμενή, σε εταιρεία αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων στον Ασπρόπυργο, προκειμένου να διαπιστωθούν οποιεσδήποτε παραβάσεις.

Η πλαστική δεξαμενή χωρητικότητας 700 λίτρων, περιείχε φορμαλδεΰδη, όταν κατά τη μεταφορά της με ανυψωτικό περονοφόρο μηχάνημα (clark) έπεσε και έσπασε στο έδαφος, με αποτέλεσμα το εύφλεκτο υγρό χημικό να διαχυθεί.

Στον τόπο του ατυχήματος μετέβησαν για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων η Διευθύντρια Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας, Σόνια Ελευθεριάδου και ο Τμηματάρχης, Βασίλης Δαλαμάγκας .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, «η εταιρεία δραστηριοποιούνταν δίχως την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας για επικίνδυνα υλικά όπως η  φορμαλδεΰδη και χωρίς απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ενώ στις αποθήκες της βρέθηκαν 20 δεξαμενές με φορμαλδεΰδη χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες συνθήκες ασφαλείας. Έχουν διαταχθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της περαιτέρω ρύπανσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος».

Η φορμαλδεϋδη είναι μια εξαιρετικά τοξική χημική ένωση, η οποία σε μικρές ποσότητες ερεθίζει τα μάτια, προκαλεί πονοκεφάλους και αίσθημα καψίματος στο λαιμό, σε μεγάλες ποσότητες όμως μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρος. Λόγω της σοβαρότητας του ατυχήματος θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η νομοθεσία περί περιβαλλοντικής ευθύνης, δηλαδή να επιληφθεί της υπόθεσης το συντονιστικό γραφείο αντιμετώπισης περιβαλλοντικής ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε να προτείνει μέτρα αποκατάστασης της περιβαλλοντικής βλάβης και να εκτιμήσει το κόστος τους, το οποίο θα μεταβιβαστεί στην εταιρία που προξένησε το ατύχημα.

Παράλληλα θα επιβληθούν πρόστιμα από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος τόσο για το ατύχημα, όσο και για την παραβίαση των όρων λειτουργίας της επιχείρησης.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση