Δια θαλάσσης έφτασε στο Πόρτο Καρράς η πρώτη Γαλάζια Σημαία (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Ένας κωπηλάτης κανόε παρέδωσε την πρώτη «Γαλάζια Σημαία» της εφετινής σεζόν στους μαθητές Δημοτικών Σχολειών της Χαλκιδικής, στην παραλία του ξενοδοχείου Πόρτο Καρράς, όπου έλαβε χώρα για πρώτη φορά σε ανοικτή εκδήλωση η παγκόσμια ανακήρυξη των αποτελεσμάτων της βράβευσης της «Γαλάζιας Σημαίας»  σε παραλίες και μαρίνες από το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Η FEE με τη Γαλάζια Σημαία συνεχίζει να προωθεί το όραμά της για τη βιώσιμη διαχείριση των ακτών και υπεύθυνου τουρισμού μέσω της εκπαίδευσης σε όλον τον κόσμο.

1111111

Η Ελλάδα, με 430 παραλίες και 9 μαρίνες κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως, ενώ στην 1η βρέθηκε η Ισπανία και στη 2η η Τουρκία. Σε σύγκριση με πέρσι, προστέθηκαν άλλες 40 παραλίες. Σε επίπεδο νομών της χώρας, την 1η θέση κατέκτησε ο νομός Χαλκιδικής, με 52 παραλίες, ενώ τη 2η θέση πήρε ο νομός Λασιθίου.

4

Τρυφωνόπουλος: Στολίδια οι ελληνικές παραλίες

Ο Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό που γίνεται για πρώτη φορά αυτή η σημαντική εκδήλωση στην Ελλάδα. Στη χώρα μας επιβεβαιώνεται με την εκδήλωση αυτή ότι υπάρχει μεγάλος σεβασμός στο περιβάλλον και ελπίζουμε αυτό το φυσικό στολίδι του κόσμου να πρωταγωνιστεί με τις περισσότερες σημαίες».

O πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύση, Δρ Νίκος Πέτρου, σημείωσε πως «είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα αυτή η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων του προγράμματος  της Γαλάζιας Σημαία περιλαμβάνει την περιβαλλοντική διαχείριση της ακτής.  Όλοι προσπαθούν και θα πρέπει να συνεχίσουμε και στο μέλλον για την προστασία της παράκτιας ζώνης αλλά και να τονώσουμε την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών».

Η αντιπρόεδρος του Οργανισμού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE) Λέσλευ Τζόουνς είπε ότι «είμαστε χαρούμενοι που μας δόθηκε η ευκαιρία  να υποστηρίξουμε την Ελλάδα. Επίσης είναι μια ιστορική στιγμή για τη FEE γιατί εδώ είχε γίνει και η 10η επέτειος της παγκόσμιας συνάντησης με τη φιλοξενίας  του προγράμματος. Η περιβαλλοντική διαχείριση των παραλίων είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων των  προσπαθειών μας. Σε αυτό συμβάλλουν τα παγκόσμια δίκτυα της FEE. Πρέπει όμως και οι διαχειριστές να συνδράμουν σε αυτήν τη προσπάθεια».

2222222

Την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων παρακολούθησαν οι τοπικοί άρχοντες της Χαλκιδικής, ο αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Τουρισμού της ΠΚΜ ο Γιώργος Γιάννης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Στις ομιλίες τους οι δήμαρχοι ανέφεραν ότι  γίνεται μεγάλη προσπάθεια από μέρους τους για να  πληρούν οι παραλίες της περιοχής όλα τα κριτήρια της Γαλάζιας Σημαίας, αν και έχουν ελάχιστους πόρους. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του τουρισμού δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις δυσκολίες τους κλάδου, ωστόσο εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης, των αποτελεσμάτων οι μαθητές έκαναν παρέλαση μπροστά στους  παρευρισκομένους, εκπροσωπώντας συμβολικά τις χώρες- μέλη της FEE.

6

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση