Δείτε εντυπωσιακά βίντεο και φωτογραφίες από τη μεγάλη άσκηση για πυρκαγιά στο Σέιχ Σου

του Νίκου Αβουκάτου

Μεγάλη άσκηση πυρόσβεσης, με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ - ΠΥΡΟΣ 2018», πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε δασική έκταση του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου. Η άσκηση διεξήχθη σε πραγματικές συνθήκες, για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας και του ελέγχου της αξιοπιστίας του σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών. Συμμετείχαν 37 οχήματα της ΠΥ και 130 στελέχη του σώματος, εθελοντές κ.ά..

Η άσκηση σχεδιάστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Θεσσαλονίκης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων: της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Μ.Ε.Θ.), της ΕΛ.ΑΣ., των Ενόπλων Δυνάμεων (Γ’ Σώμα Στρατού, 383 ΜΕΕΑ (113ΠΜ), της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών και Πυλαίας-Χορτιάτη), της Διεύθυνσης Δασών και Εθελοντικές Οργανώσεις (εγγεγραμμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που εμπλέκονται στη δασοπυρόσβεση).

Το σενάριο της άσκησης επεξεργάστηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το οποίο περιλάμβανε εκδήλωση πυρκαγιάς σε δασική έκταση του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου στη θέση «Παράδεισος- Στέκι Συνταξιούχων» πλησίον του κόμβου Διαγόρα στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το σενάριο, λόγω του ανέμου με διεύθυνση Ν-ΝΔ εντάσεως 5 μποφόρ, η πυρκαγιά λαμβάνει διαστάσεις και εξαπλώνεται γρήγορα σε δασική έκταση με θαμνώδη βλάστηση και πεύκα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώνει τους εμπλεκόμενους φορείς και αιτείται την κινητοποίηση-συνδρομή επίγειων και εναέριων μέσων, στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, το οποίο και συντονίζει.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση