Διεθνής επιστημονική συνάντηση δασικών φορέων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Τη Διεθνή Επιστημονική Συνάντηση Δασικών Φορέων για τη Γενετική Παρακολούθηση και την Προστασία των Γενετικών Πόρων που πραγματοποιείται την περίοδο 23-25 Οκτωβρίου 2017 (Επίσημη Έναρξη: Τρίτη 24 Οκτωβρίου, ώρα 9.00 π.μ.), στο Ξενοδοχείο Porto Palace και στο Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη, φιλοξενεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διά του Εργαστήριου Δασικής Γενετικής & Βελτίωσης Δασοπονικών Ειδών της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και η Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜΘ).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η διασφάλιση της γενετικής μας κληρονομιάς είναι στο διαβατήριο του πλανήτη μας για το μέλλον. Η γενετική ποικιλότητα των δασών είναι απαραίτητη για την επιβίωση και την προσαρμογή τους σε ένα περιβάλλον βιοτικών και αβιοτικών καταπονήσεων, καθώς και συνεχών περιβαλλοντικών μεταβολών, που επιτείνουν τα ισχυρά φαινόμενα κλιματικής αλλαγής. Η προστασία ωστόσο των γενετικών πόρων δηλαδή της βιοποικιλότητας των γονιδίων στη φύση, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, Η εν δυνάμει αρνητική επίδραση των επιτεινόμενων περιβαλλοντικών καταπονήσεων, δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού πριν ενδεχομένως είναι πολύ αργά. Τη λύση στο πρόβλημα της ολοκληρωμένης προστασίας των γενετικών πόρων καλείται να δώσει η γενετική παρακολούθηση, μια μεθοδολογία προγνωστικής αξίας, που διερευνά τις χρονικές μεταβολές της γενετικής ποικιλότητας των δασών.

Η έρευνα αιχμής που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη γενετική παρακολούθηση και η εφαρμογή της στην προστασία και διαχείριση των δασών, συνιστούν τη θεματολογία της Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης, που αποτελεί κοινή δράση των ευρωπαϊκών έργων LIFEGENMON (Πρόγραμμα LIFE+, ΑΠΘ & ΑΔΜΘ) και GENTREE (Πρόγραμμα H2020, ΑΠΘ). Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 60 εκπρόσωποι φορέων, ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων από 15 ευρωπαϊκές χώρες και τρεις διεθνείς οργανισμούς (EFI, BIOVERSITYEUFORGEN, ICRAF). Μεταξύ αυτών Καθηγητές Πανεπιστημίου, Διευθυντές Ερευνητικών Ινστιτούτων, Διευθυντές Έρευνας Εθνικών Ερευνητικών Ιδρυμάτων, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη Δασικών Υπηρεσιών & Υπουργείων Ευρωπαϊκών Χωρών που σχετίζονται με την προστασία της βιοποικιλότητας και ιδιαιτέρως των γενετικών πόρων των δασικών οικοσυστημάτων στην Ευρώπη.

Η Επιστημονική Συνάντηση θα διεξαχθεί στο Ξενοδοχείο Porto Palace (Θεσσαλονίκη) και στο Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη. Πέραν των διαλέξεων και συζητήσεων θα πραγματοποιηθούν και επισκέψεις στις δύο μόνιμες πειραματικές επιφάνειες γενετικής παρακολούθησης στην Ελλάδα, στις περιοχές Ολύμπου και Χολομώντα.

Tηλ. 2310992778 Καθηγητής Φίλιππος Α. Αραβανόπουλος
Ηλ. Ταχυδρομείο: aravanop@for.auth.gr, gdday@damt.gov.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση