Ημέρα Δασών: Ποτέ δεν είσαι πολύ μικρός για να αρχίσεις να μαθαίνεις για το δάσος

του Στέφανου Τσιάρα*

Στο θέμα «Δάση και Εκπαίδευση» είναι αφιερωμένη για το 2019 η Διεθνής Ημέρα Δασών, που γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, ημέρα έναρξης της άνοιξης. Η επιλογή του θέματος για τη φετινή χρονιά έχει στόχο να προωθήσει την αγάπη για τα δάση μέσα από την εκπαίδευση. Υπογραμμίζεται η σημασία της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες για την επίτευξη της αειφορικής διαχείρισης των δασών και της προστασίας της βιοποικιλότητας.

Η δασική-περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι ιδιαίτερα σημαντική από άποψη δασικής πολιτικής. Όσο πιο νωρίς έρθει κάποιος σε επαφή με το δάσος, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξει φιλοδασική συνείδηση. Για τον λόγο αυτό οι παρουσιάσεις καταρτισμένων επιστημόνων σε παιδιά σχολικής και προσχολικής συμβάλλουν στο να αγαπήσουν τα παιδιά το δάσος και το περιβάλλον από πολύ μικρή ηλικία, θέτοντας τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο.

Τα μηνύματα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δασών είναι:

⦁ Η κρισιμότητα της κατανόησης των δασών μας και της διατήρησής τους σε υγιές επίπεδο ως επένδυση για το μέλλον
⦁ Η σημασία της επαφής με το δάσος από νεαρή ηλικία: «Ποτέ δεν είσαι πολύ μικρός για να αρχίσεις να μαθαίνεις για το δάσος».
⦁ Ο συνδυασμός της παραδοσιακής γνώσης με τις νέες τάσεις της επιστήμης και ιδιαίτερα η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την παρακολούθηση των δασών. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η αειφορική διαχείριση και η υγεία των δασών σε βάθος χρόνου.
⦁ Η επένδυση στην εκπαίδευση για τα δάση μπορεί να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο.
⦁ Ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση για τα δάση για γυναίκες και άνδρες.

Η Διεθνής Ημέρα Δασών καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (United Nations General Assembly- http://www.un.org/en/ga/) στις 28 Νοεμβρίου 2012. Μέχρι το 2012 και για σαράντα συναπτά έτη (1972-2012), η 21η Μαρτίου ήταν γνωστή ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας» (World Forestry Day).

Ημερίδα στο ΑΠΘ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δασών το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνει, όπως κάθε χρόνο, ημερίδα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ημερίδα θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνδιοργανωτές είναι η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Μακεδονίας-Θράκης, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός ΔΗΜΗΤΡΑ με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Ένωση Δασοκτημόνων Ελλάδας.

Η αφίσα της εκδήλωσης

Το πρόγραμμα της ημερίδας

*Ο Στέφανος Τσιάρας είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη δασική πολιτική και στην αειφόρο ανάπτυξη.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση