Διεθνής Ημέρα Δασών: Τα αγαθά και οι υπηρεσίες της φύσης δεν ανήκουν μόνο στους σημερινούς χρήστες

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Διεθνή Ημέρα Δασών, όπως επελέγη να ονομάζεται τα τελευταία χρόνια, με στόχο την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος. Η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία (Ε.Δ.Ε.), είναι το κύριο επιστημονικό όργανο των δασολόγων και περιβαλλοντολόγων της χώρας καθώς και όλων των επιστημόνων που εργάζονται στο δάσος και τα δασικά οικοσυστήματα και ασχολούνται με την μελέτη προβλημάτων συναφών με τη δασολογική επιστήμη.

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που κάθε φορά πραγματοποιούνται από την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία, προς τιμήν της καθιερωμένης ημέρας της Δασοπονίας ποικίλουν. Κάθε χρόνο επιλέγουμε να παρουσιαστούν ξεχωριστές θεματικές ενότητες, ώστε να αναδεικνύονται και διαφορετικές πτυχές των δυνατοτήτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Εκεί που εστιάζουμε κάθε φορά είναι σε μία κεντρική εκδήλωση, όπου στόχος μας είναι να μιλούν συνάδελφοι υπηρετούντες το φυσικό περιβάλλον, ο καθένας από τη δική του Υπηρεσία και να παρουσιάζουν το έργο τους, τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους για τη βελτίωση, ανάπτυξη και αξιοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων. Ωστόσο με το ανθρώπινο δυναμικό να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, λόγω του ότι δεν γίνονται καθόλου προσλήψεις στις Υπηρεσίες, παρά μόνο έχουμε αποχωρήσεις υπαλλήλων, είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επιθυμητό αποτέλεσμα στην αξιοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων.

Εκατοντάδες νέοι επιστήμονες αποφοιτούν από τα πέντε τμήματα Δασολογίας που υπάρχουν στη χώρα μας αυτή τη στιγμή, όμως η απορρόφηση αυτών από τη Δασική Υπηρεσία ή από τα Ερευνητικά Ιδρύματα ή ακόμη και από το Πανεπιστήμιο είναι μηδαμινή. Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα, παρότι υπήρξαν κάποια ανοίγματα για απασχόληση, όπως για παράδειγμα με τη σύνταξη των Δασικών Χαρτών, εντούτοις παραμένει οξύ το πρόβλημα.

Τα οφέλη από τα δάση είναι γνωστά σε όλους και γι' αυτό θα έπρεπε να υπάρχει μέριμνα για τη συνεχή αξιοποίηση και βελτίωσή τους. Σήμερα μάλιστα που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει όλο και πιο έντονα φαινόμενα όπως αυτό του θερμοκηπίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που χαρακτηρίζονται από βλάστηση, χλωρίδα και τύπους οικοτόπων υψηλής οικολογικής αξίας και πρέπει να προστατευτούν. Δεν επιτρέπεται να αφήνονται απροστάτευτα και ανεκμετάλλευτα τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας , τη στιγμή που στο εξωτερικό η επίσκεψη στο δάσος και στο φυσικό περιβάλλον έφτασε σε σημείο να συνταγογραφείται ως απαραίτητη για τη σωματική και ψυχική υγεία του ανθρώπου. Τα αγαθά και οι υπηρεσίες της φύσης ωστόσο δεν ανήκουν μόνο στους σημερινούς χρήστες. Ανήκουν σε όλους είτε είναι αυτοί που τα χαίρονται σήμερα είτε είναι αυτοί που ζουν αλλού και θα τα χαρούν κάποια άλλη στιγμή. Ανήκουν σε εμάς που ζούμε σήμερα και σε όσους θα έρθουν στη ζωή αύριο...

Γι' αυτό και αγωνιζόμαστε για την αξιοποίηση και ανάπτυξη και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος.

*Άρθρο στη Greenagenda.gr από την Ελληνική Δασολογική Εταιρεία για τη Διεθνή Ημέρα Δασών

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση