Διεθνής Ημέρα Δασών: Υγιή δάση-υγιής πλανήτης-υγιείς άνθρωποι

του Στέφανου Τσιάρα*

Στο θέμα "Δάση και υγεία" είναι αφιερωμένη για το 2023 η Διεθνής Ημέρα Δασών, η οποία γιορτάζεται σήμερα 21 Μαρτίου μαζί με την Παγκόσμια Ημέρα Ξύλου.

Τα δάση είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υγεία των ανθρώπων. Συμμετέχουν στον κύκλο του νερού, καθαρίζουν τον αέρα, συγκρατούν τη σκόνη, αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα, αποτελούν ασπίδα στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, παρέχουν τροφή και προϊόντα που αποτελούν τη βάση πολλών φαρμάκων και βελτιώνουν την ευημερία των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO, 2020), ο συνολικός αριθμός των φυτικών ειδών που χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς ξεπερνά τις 50.000.

Επιπρόσθετα, αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ότι μια βόλτα στο δάσος μειώνει την αρτηριακή πίεση, τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως «ορμόνης του στρες», συμβάλλοντας στη βελτίωση της ευεξίας. Σύμφωνα με άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 43.000 σε 27 χώρες της Αφρικής προέκυψε ότι παιδιά τα οποία είχαν επαφή με δάση εμφάνιζαν τουλάχιστον 25% μεγαλύτερη ποικιλία στο διαιτολόγιο τους σε σχέση με παιδιά τα οποία δεν είχαν επαφή με δάση.

Παρά την τεράστια σπουδαιότητα των δασών στην υγεία των ανθρώπων, κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο χάνονται, εξαιτίας της αποψίλωσης, δασικές εκτάσεις που αντιστοιχούν στην έκταση της Ισλανδίας (περίπου 10 εκατομμύρια εκτάρια).

Η προστασία και η αειφορική διαχείριση των δασών είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τον πλανήτη και τους εαυτούς μας. Τα υγιή δάση είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιή πλανήτη, αλλά βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Από εμάς εξαρτάται να προστατεύσουμε αυτόν τον τόσο πολύτιμο φυσικό πόρο.

Η Διεθνής Ημέρα Δασών (International Day of Forests ) καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 28 Νοεμβρίου 2012. Μέχρι το 2012 και για σαράντα συναπτά έτη (1972-2012), η 21η Μαρτίου ήταν γνωστή ως "Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας" (World Forestry Day). Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Δασών γιορτάστηκε στις 21 Μαρτίου 2013 και φέτος είναι η 11η φορά που θα γιορταστεί.

Ο θεμελιώδης σκοπός του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Δασών είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τη σημασία των δασών και να ευαισθητοποιηθεί για την προστασία τους. Πιο συγκεκριμένα για τη σημερινή ημέρα το βασικό μήνυμα είναι να δίνουμε στα δάση, προστατεύοντάς τα, και όχι μόνο να παίρνουμε από αυτά, επειδή τα υγιή δάση δημιουργούν υγιείς ανθρώπους.

Βιβλιογραφία
FAO (2020). Forests for human health and well-being. Strengthening the forest-health-nutrition nexus. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Forestry Working Paper No. 18. Rome. https://doi.org/10.4060/cb1468en

*Ο Στέφανος Τσιάρας είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στη δασική πολιτική και στην αειφόρο ανάπτυξη.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση