Διερεύνηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική από τη φωτιά στο εργοστάσιο πλαστικών

Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και με τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», ξεκίνησε σήμερα η πλήρης επιστημονική διερεύνηση της επίδρασης της πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 15 Αυγούστου στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση, στην ποιότητα της ατμόσφαιρας της Αττικής.  

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης Αττικής, που δημιουργήθηκε στην Περιφέρεια με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και με στόχο την καλύτερη προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα θα διερευνηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας της ατμόσφαιρας από την έκλυση επικίνδυνων χημικών παραγόντων στο γειτνιάζων περιβάλλον αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, με πιθανές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία.

Επίσης θα εκπονηθεί σχέδιο στοχευμένων δειγματοληψιών και διενέργειας εξειδικευμένων χημικών αναλύσεων στην σωματιδιακή ύλη και στην αέρια φάση για τον προσδιορισμό διοξινών, πολυχλωριομένων διφαινυλίων (PCBs), πολυαρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), οργανικού/στοιχειακού άνθρακα καθώς και Πτητικών Οργανικών Ενώσεων (VOCs).

Η δειγματοληψία θα γίνει σε τέσσερα σημεία περιμετρικά και σε ακτίνα έως 15 Km από το σημείο της πυρκαγιάς και εργασίες εγκατάστασης μετρητικού εξοπλισμού. Τα σημεία θα επιλεγούν έχοντας υπόψη τη μετεωρολογία της περιοχής. Δεδομένα θα συλλεχθούν από τον πλησιέστερο μετεωρολογικό σταθμό αλλά και από μετεωρολογικούς αισθητήρες που θα εγκατασταθούν στην περιοχή από το ΕΚΕΦΕ «Δ».

Με τον τρόπο αυτό θα αποτυπωθεί η επίδραση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας από τοξικούς χημικούς ρύπους τόσο πλησίον της εγκατάστασης, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής συμπεριλαμβανομένου του Κεντρικού (Ιερά οδός), Βορειοανατολικού (Αγ. Παρασκευή) και Δυτικού (Περιστέρι) Τομέα.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα εξετάσει περαιτέρω τα χημικά χαρακτηριστικά του αερολύματος που παρατηρήθηκε στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, τη συγκεκριμένη περίοδο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση