Διεύρυνση της συνολικής έκτασης που καλύπτουν τα δάση στην Ελλάδα διαπιστώνει ο καθηγητής της δασολογίας του ΑΠΘ, Θεοχάρης Ζάγκας, σε συνέντευξη που με την ευκαιρία της χθεσινής Διεθνούς Ημέρας Δασών.
«Παγκοσμίως λιγοστεύουν τα δάση, κυρίως τα τροπικά που παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στο κλίμα του πλανήτη, όμως η χώρα μας, παρά το ότι βιώσαμε φοβερές καταστάσεις με τις τεράστιες πυρκαγιές από το 2007 έως και το 2010, βγαίνει κερδισμένη σε έκταση λόγω κοινωνικοοικονομικών αλλαγών», είπε ο καθηγητής, μιλώντας στην έδωσε στο Πρακτορείο FM.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διευκρίνισε ότι τα τελευταία χρόνια, εκτάσεις στον ορεινό χώρο που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, γίνονται δάση, με «φυσική δάσωση», διότι δεν υπάρχει πλέον εκμετάλλευσή τους.
Ο κ. Ζάγκας διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν διαθέσιμες ακριβείς μετρήσεις, καθώς στην χώρα έχει γίνει μονάχα μία απογραφή δασών το 1992.
Από εκείνη την απογραφή είχε προκύψει ότι το 25,4% της χερσαίας έκτασης της χώρας ήταν δάσος και το 24,5% δασικές εκτάσεις, δηλαδή υποβαθμισμένα δάση που αν τα αφήσουμε να «ηρεμήσουν» μετατρέπονται σε δάση.
Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι «ένα ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα μπορούσαν να είναι πιο παραγωγικές, αποδοτικές και χρήσιμες αν χρησιμοποιούνταν για δασικό σκοπό, δηλαδή αν κάναμε αναδασώσεις και φυτείες».