Επείγουσα προανακριτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Σάμου μετά τα στοιχεία που προσκόμισε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και τις καταγγελίες κατοίκων για τη συνεχιζόμενη καταστροφή στην Προεσπέρα από την παράνομη απόθεση χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών και τη δημιουργία νέων χωματερών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» η καταστροφή στην παράκτια ζώνη έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις από την μαζική μετατόπιση τεράστιου όγκου αδρανών υλικών στα πρανή του αιγιαλού και την κατάληξη τους στη θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής (φαινόμενο που πρόκειται να ενταθεί μετά τις βροχές του χειμώνα).
Η παράνομη πρακτική συνεχίζεται και επεκτείνεται δημιουργώντας χωματερές απόθεσης αδρανών υλικών, ακόμα και στην τελευταία δασική έκταση της περιοχής, κατά παράβαση της άδειας περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης ελληνικής νομοθεσίας.
Τόνοι πλαστικών «ταξιδεύουν» στο οικοσύστημα της περιοχής και καταλήγουν στη θάλασσα τροφοδοτώντας το Αιγαίο με σκουπίδια. Ταυτόχρονα, εκατοντάδες κατσίκια βόσκουν μέσα στις ακάλυπτες χωματερές, ανάμεσα σε επικίνδυνα και τοξικά απορρίμματα.
Όλα αυτά θα πρέπει να εξετάσει η δικαιοσύνη , εμείς ζητήσαμε ένα σχόλιο από τη ΔΕΗ Ανανεωσιμες και η απάντηση που μας δόθηκε είναι καλύτερα να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ τον περασμένο Φεβρουάριο η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) υπογράμμιζε αναφορικά με τις παραβάσεις κατά την κατασκευή του υβριδικού εργοστασίου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ: «είναι απαράδεκτο έργα και δραστηριότητες που κατά κύριο λόγο αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι η κατασκευή υβριδικού σταθμού, από τη ΔΕΗ, να εκτελούνται παραβιάζοντας κάθε σχετική νομοθεσία και να δημιουργούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία υποχρεούται να λάβει άμεσα όλα τα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική της αδειοδότηση καθώς και τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης κάθε περιβαλλοντικής ζημιάς που θα διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας». Δυστυχώς από τότε μέχρι σήμεραδεν έχει γίνει τίποτα απολύτως επισημαίνει στην ανακοίνωση του το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.
Μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον δημοτικό σύμβουλο Φανούρη Καρούτσο ενημερωθήκαμε ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα ελέγξει την κατάσταση. Πάντως ο κ. Καρούτσος δεν έκρυψε τους φόβους του να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα ενώ έκανε λόγο για ελλιπή περιβαλλοντική μελέτη , χαρακτηριστικά είπε «ότι έπεσαν έξω οι προβλέψεις για τα υλικά που τελικά εξορύχτηκαν από το υπέδαφος οι ποσότητες των οποίων ξεπέρασε κατά πολύ τις προβλεπόμενες ποσότητες». Επιπλέον, «έχει δημιουργηθεί και θέμα εναπόθεσης των μπαζών σε επικλινές έδαφος με αποτέλεσμα να παρασυρθεί το χώμα μέσα στην θάλασσα». Τέλος, ο κ. Καρουτσος δεν παρέλειψε να πει ότι «το έργο έχει περιβαλλοντική και οικονομική αξία για την περιοχή».
Από την πλευρά του το ΑΡΧΙΠΈΛΑΓΟΣ αναφέρει ότι έχει εξορυχτεί η διπλάσια ποσότητα αδρανών υλικών και αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα κατολισθήσεων στην Άνω και Κάτω Προεσπέρα. «Ήδη από την πρόσφατη φθινοπωρινή βροχή που είχε μικρή ένταση προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα» επεσήμανε ο ο Δ/ντής Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π. Θοδωρής Τσιμπίδης. Ακόμη υπογράμμισε ότι αν και στη αρχή οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους ήταν υπέρ του έργου πριν έναν χρόνο, τώρα πλέον εκφράζουν τον προβληματισμό τους . Τέλος, ο κ. Τσιμπίδης τόνισε ότι «σε μια εποχή που χρειάζεται ο τόπος να επενδύσει στο περιβάλλον δεν είναι δυνατόν με τέτοιες καταστάσεις να δημιουργούνται αρνητικά προηγούμενα».