Διπλάσια ανακύκλωση ζητεί από τους δήμους το ΥΠΕΝ

Έως το τέλος του 2017 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ζητήσει από τους δήμους να δρομολογήσουν δραστηριότητες για διπλασιασμό της απόδοσής τους στην ανακύκλωση, ώστε να οδηγήσουν ουσιαστικά αυτοί «το άρμα της κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων».

Αυτό γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σε ημερίδα για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην Πυλαία.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, θα δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στο ΕΣΠΑ, το οποίο θα προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες, ώστε να υπάρχουν 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για τεχνική βοήθεια στους δήμους, προκειμένου να κάνουν εφαρμοστέα τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

Επιπλέον ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι οι πολίτες θα επιβραβεύονται ή δεν θα επιβαρύνονται ανάλογα με το πόση ανακύκλωση κάνουν, οι ΔΕΥΑ και οι φορείς νερού πρέπει να φτιάξουν τιμολόγια με μηδενική χρέωση νερού για όποιον κάνει οικονομία νερού στο σπίτι του, οι φορείς διαχείρισης αποβλήτων θα πρέπει να έχουν διαφορετικά τιμολόγια ανάλογα με τις χρήσεις του νερού, ενώ σε επόμενο νόμο που ετοιμάζεται προβλέπεται ότι θα μπορούν οι δήμοι να εμπορεύονται υλικά που προκύπτουν από τα πράσινα σημεία και ενέργεια που προκύπτει από το βιοαέριο.

Για τις προωθούμενες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως υπάρχει διαφορετική βαρύτητα στην ψήφο των πολιτών και σημείωσε ότι δεν μπορεί να έχει επιλέξει η Βουλή την απλή αναλογική στην κεντρική βουλευτική εκπροσώπηση και να μην συζητά η κοινωνία μας για την απλή αναλογική και στους δήμους. Δήλωσε επίσης ότι επιθυμεί να ζητήσει να εφαρμοστεί ο περιορισμός των θητειών και για τους βουλευτές και για τους αυτοδιοικητικούς.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι «η λειτουργία της μητρόπολης σε περιφερειακό επίπεδο θα θεσμοθετηθεί απόλυτα», ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης ανέφερε:

«Έχω ένα ερώτημα ποια θα είναι η μητροπολιτική διάσταση στη Θεσσαλονίκη, γιατί η Θεσσαλονίκη δυστυχώς καθυστερεί πάρα πολύ στα μητροπολιτικά καθήκοντα. Ακούστηκαν ζητήματα όπως οι συγκοινωνίες, η διαχείριση των απορριμμάτων, το παράκτιο μέτωπο. Είναι ζητήματα για τα οποία η πόλη δεν έχει προτάσεις και είναι πίσω από πολλές πόλεις της Ελλάδας στον ανταγωνισμό ευρωπαϊκών προγραμμάτων».

Για τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, σημείωσε, τέλος, ότι «μιλούν συνήθως με κομματικές και όχι αυτοδιοικητικές ταμπέλες και χρειάζεται υπέρβαση». «Η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας έκανε μια υπέρβαση για τους δασικούς χάρτες. Μίλησε για την ουσία της πολιτικής και διαχώρισε τις θέσεις της με την ΚΕΔΕ. Για τις αστικές συγκοινωνίες, όμως, ο πρόεδρός της στην τελευταία εκδήλωση δεν μίλησε με αυτοδιοικητική ταμπέλα, γιατί δεν συμφωνεί η αυτοδιοίκηση. Δεν υπήρχε όμως συλλογική απόφαση άρνησης της αυτοδιοίκησης της πόλης» πρόσθεσε το κυβερνητικό στέλεχος.

«Η Ευρώπη να αποδείξει ότι είναι συνεπής με τις αποφάσεις που έχει πάρει, ενόψει Eurogroup»

«Εμείς είμαστε ήρεμοι διότι γνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει ό,τι έπρεπε. Είμαστε απολύτως συνεπείς με τις αποφάσεις. Η Ευρώπη πρέπει τώρα να αποδειχτεί ότι είναι απολύτως συνεπής με τις αποφάσεις που έχει πάρει και βέβαια να αποδειχτεί και στην Ευρώπη ότι αποφασίζουμε όλοι μαζί και όχι ένας μόνος του, και βέβαια ότι δεν αποφασίζει μόνο του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ή το ΔΝΤ. Η ουσία της δημοκρατίας και της ευρωπαϊκής σύνθεσης είναι να είμαστε όλοι μαζί» δήλωσε εξάλλου ο Σωκράτης Φάμελλος, στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος,τόνισε ότι «από τη μεριά της χώρας μας έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατό για να είμαστε συνεπείς και με το παραπάνω. Οι οικονομικοί δείκτες, οι οποίοι δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια, αποδεικνύουν ότι και στο δημοσιονομικό και στο παραγωγικό επίπεδο η χώρα μας είναι εντάξει. Οι πρωτοβουλίες των υπολοίπων χωρών και η αλλαγή της συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο αποδεικνύουν ότι και οι συμμαχίες που έχουμε κάνει είναι ισχυρές και προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία αιτία να μην επιλυθεί και το χρέος και η ποσοτική χαλάρωση και να έχουμε μια συνολική λύση» είπε.

Από το βήμα της ημερίδας, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες πολιτικές εξελίξεις και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σε αυτή την Ευρώπη που ζούμε σήμερα ό,τι αποφασίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εφαρμόζεται. Ό,τι αποφασίζει το Συμβούλιο Κορυφής δεν εφαρμόζεται. Ό,τι αποφασίζουν όλοι αυτοί μπορεί να σταματάει στην απόφαση ενός άνδρα, σε ένα άτυπο όργανο όπως είναι το Eurogroup. Το ζει η χώρα μας. Αυτή είναι η δημοκρατία της Ευρώπης. Αυτή είναι η έκφραση της κρίσης εκπροσώπησης σε κεντρικό επίπεδο. Υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων και στην ΕΕ».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.