Διπλασιάστηκαν οι άδειες για αλιευτικό τουρισμό με ψαροκάικο

του Νίκου Αβουκάτου

Ο αλιευτικός τουρισμός με ψαροκάικο είναι πολύ διαδεδομένος στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα διανύουμε τον τρίτο χρόνο εφαρμογής του νομικού πλαισίου και τα επαγγελματικά σκάφη με άδεια αλιευτικού τουρισμού έχουν ξεπεράσει τα εκατό, ενώ πολλοί άλλοι αλιείς βρίσκονται στη διαδικασία της αδειοδότησης.

Το καλοκαίρι του 2017 οι άδειες δεν ξεπερνούσαν τις πενήντα και αυτό αποδεικνύει το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των ψαράδων να απασχοληθούν στον αλιευτικό τουρισμό.

Σήμερα υπάρχουν αλιευτικά σκάφη με άδεια αλιευτικού τουρισμού στην Κρήτη, τη Μήλο, τη Νάξο, την Πάρο, την Αντίπαρο την Κάλυμνο, τη Λήμνο, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, τη Σαντορίνη, Μύκονο, τη Σκιάθο,τον Κορινθιακό, την Αττική, τη Χαλκιδική και την Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Λούρδη, συνιδρυτή της πλατφόρμας ταξιδιών ψαρέματος fishingtrips, ο αλιευτικός τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύ σημαντικό μοχλό ανάπτυξης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας.

«Τουλάχιστον πεντακόσια – εξακόσια επαγγελματικά σκάφη ψαρέματος με άδεια αλιευτικού τουρισμού, σε κάθε περιοχή της χώρα μας θα μας έδιναν τη δυνατότητα πολύ σύντομα να γίνουμε διεθνής αλιευτικός προορισμός», τονίζει ο κ. Λούρδης.

Παράλληλα, όπως λέει ο ίδιος, η εξοικείωση των ψαράδων και των οικογενειών τους με το διαδίκτυο θα μπορούσε να φέρει άμεσα τη συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά όργανα αλιείας και, γιατί όχι πολύ σύντομα, να είμαστε από τις ευρωπαϊκές χώρες που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο, στα Ευρωπαϊκά Θέματα Αλιείας και Θάλασσας (μια και διαθέτουμε τον μεγαλύτερο Αλιευτικό Στόλο, σε αριθμό Επαγγελματικών Σκαφών, με περισσότερα από 15.000).

Τα οφέλη είναι:

  • Προσέλκυση πολλών επιπλέον τουριστών στη χώρα.
  • Προώθηση και άλλων πολύ γνωστών αγροτικών προϊόντων, μαζί με τον αλιευτικό τουρισμό (ήδη σε πολλές περιοχές, τελειώνοντας το ψάρεμα, παίρνουν οι τουρίστες μαζί τους και παραδοσιακά προϊόντα ή τα δοκιμάζουν στο σκάφος, π.χ. λάδι, φέτα, μέλι, κρασί, ούζο κ.α.).
  • Εξοικείωση των ψαράδων και των οικογενειών τους με το διαδίκτυο, συμμετοχή και ενημέρωση για το τι συμβαίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε πολύ σύντομα η Ελλάδα να είναι μία από τις χώρες που θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Αλιεία.
  • Με τον αλιευτικό τουρισμό θα παραμείνουν οι νέοι στο επάγγελμα του ψαρά, ενώ επιτυγχάνονται αποσυμπίεση των ήδη μειωμένων ιχθυαποθεμάτων και ταυτόχρονα ενίσχυση του εισοδήματος των ψαράδων.

Προωθητικές ενέργειες:

  • Συνεργασία των εμπλεκομένων υπουργείων Τουρισμού - Αγροτικής Ανάπτυξης – Ναυτιλίας, αλλά και του Πολιτισμού
  • Όπου προβάλλεται η χώρα μας, η περιοχή μας, ο τουρισμός μας, αλλά και τα υπόλοιπα αγροτικά μας προϊόντα, θα πρέπει να προβάλλεται και ο Αλιευτικός Τουρισμός
  • Να τεθεί χρονοδιάγραμμα λειτουργίας Σχολών Αλιείας, αλλά και σχολών Καραβομαραγκών, κατά τα πρότυπα άλλων Αγροτικών Σχολών (βλ. Αβερώφειος Σχολή Λάρισας, Γαλακτοκομική στα Γιάννινα κ.ά.) και να αποσυνδεθεί η Ευρωπαϊκή Επιδότηση με το σπάσιμο του Καϊκιού.
  • Καμπάνια ενημέρωσης με διοργάνωση Ημερίδων ώστε να ενημερωθούν όλοι (ψαράδες, άνθρωποι του Τουρισμού, Πολιτικοί – Περιφερειακοί, ΜΜΕ κ.α.), για αυτό το πολύ σημαντικό Ελληνικό Αγροτικό Προϊόν που λέγεται Αλιευτικός Τουρισμός, στην Ελλάδα και παράλληλα αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, (π.χ. Interreg Mediterranean., Project Title: Fishing Tourism for sustainable development in the Mediterranean area, κ.ά.).

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί ο κ. Λούρδης τη διεξαγωγή μιας ημερίδας στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των καλύτερων ψαράδων που ήδη πραγματοποιούν με μεγάλη επιτυχία αλιευτικό τουρισμό στη χώρα μας, ώστε να μάθουν σε όλη την Ευρώπη τι σημαίνει αλιευτικός τουρισμός στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να γίνει η εξοικείωση των ψαράδων με τα ευρωπαϊκά όργανα στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουν.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.