Υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία 20ετία το κόστος από τις κλιματικές καταστροφές

Τα τελευταία 20 χρόνια έχει σημειωθεί δραματική άνοδος της τάξης του 151% στις άμεσες οικονομικές απώλειες από τις καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών.

Κατά την περίοδο 1998-2017, οι χώρες που επλήγησαν από καταστροφές ανέφεραν άμεσες οικονομικές απώλειες ύψους 2,908 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων οι καταστροφές που σχετίζονται ευθέως με το κλίμα αντιστοιχούσαν σε 2,245 δισεκατομμύρια δολάρια ή το 77% του συνόλου.

Ενδεικτικά, οι συνολικές απώλειες για την περίοδο 1978-1997 ήταν ύψους 1,313 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα αντιστοιχούσαν σε 895 δισεκατομμύρια δολάρια ή 68%.

Οι πλημμύρες, με ποσοστό 43,4% και οι καταιγίδες, με ποσοστό 28,2%, είναι οι δύο πιο συχνές καταστροφές.

Οι μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες παρατηρήθηκαν στις ΗΠΑ, με 944,8 δισεκατομμύρια δολάρια, στην Κίνα, με 492,2 δισεκατομμύρια, στην Ιαπωνία (376,3 δισ.), την Ινδία (79,5 δισ.) και το Πουέρτο Ρίκο, με 71,7 δισεκατομμύρια. Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ταϊλάνδη, και Μεξικό συμπληρώνουν τη λίστα.

Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 4,4 εκατομμύρια άνθρωποι τραυματίστηκαν, έχασαν την κατοικία τους, εκτοπίστηκαν ή χρειάστηκαν επείγουσα βοήθεια. 563 σεισμοί, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών τσουνάμι, αντιπροσώπευαν το 56% των συνολικών θανάτων ή συγκεκριμένα 747.234 απώλειες ζωών.

Χαρακτηριστική είναι η δυσανάλογη επίπτωση των καταστροφών στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ακόμη και αν οι χώρες υψηλού εισοδήματος επιβαρύνονται περισσότερο από οικονομικές απώλειες.

Η Ειδική Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Μείωση Καταστροφών, Μάμι Μιζουτόρι, σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση επισημαίνει τις βασικές τάσεις τα τελευταία 40 χρόνια. Πρέπει να γίνουν πολλά για να αντιμετωπιστεί ο μεγάλος αριθμός θανάτων σε σεισμικές ζώνες. Ο θάνατος και ο πόνος που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι αυτό το μήνα στην Ινδονησία δείχνουν την ανάγκη να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού και να εφαρμοστούν υψηλά πρότυπα για την κατασκευή σε σεισμικές ζώνες. Η έκθεση καθιστά σαφές ότι οι οικονομικές απώλειες από ακραίες καιρικές συνθήκες δεν είναι βιώσιμες και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην εξάλειψη της φτώχειας.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων και ότι οι καταστροφές θα εξακολουθήσουν να αποτελούν μείζονα εμπόδια για την αειφόρο ανάπτυξη, εφόσον τα οικονομικά κίνητρα για την οικοδόμηση και την ανάπτυξη σε επικίνδυνες τοποθεσίες υπερτερούν αντί της πρόληψης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση