του Νίκου Αβουκάτου
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στο νησί της Κέρκυρας, κυρίως στο κεντρικό και νότιο τμήμα της, εξαιτίας της μείωσης της στάθμης της υπόγειας υδροφορίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Αχιλλέα Μάζη, ο οποίος μίλησε στη Greenagenda.gr, στην πόλη της Κέρκυρας γίνονται από τις 12 το βράδυ ολιγόωρες διακοπές στην υδροδότηση και οι βρύσες τρέχουν ξανά νερό από το επόμενο πρωινό.
«Από τις έξι κεντρικές γεωτρήσεις της Χρυσίδας και των Γουβιών, που υδροδοτούν την πόλη της Κέρκυρας, βρίσκονται σε λειτουργία μόνον οι τέσσερις. Δυστυχώς, έχει υποχωρήσει ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω της ανομβρίας και κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας και αυτές», δηλώνει με ανησυχία ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, μιλώντας στη Greenagenda.gr.
Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας αποφασίστηκε να προχωρήσει η ΔΕΥΑΚ στο μοναδικό άμεσης απόδοσης μέτρο, αυτό της ανόρυξης νέων γεωτρήσεων. «Εμείς προχωρούμε άμεσα σε ανόρυξη τριών γεωτρήσεων στη Χρυσίδα και και μίας των Γουβιών. Ήδη, υπάρχουν οι ανάδοχοι για τις τέσσερις και ξεκινούν οι εργασίες άμεσα», ανέφερε ο κ. Μάζης.
Στο Γαστούρι, μια δεύτερη γεώτρηση από αυτήν που λειτούργησε από τον Ιούνιο με μειωμένη απόδοση, απέβη άκαρπη. Ωστόσο, ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας έχει καταφέρει να καλύπτονται σήμερα μερικώς οι ανάγκες των νοικοκυριών του Γαστουρίου.
Να σημειωθεί ότι η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή και αναμένεται από μέρα σε μέρα να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας. Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις Δημοτικές Ενότητες Κερκυραίων και Αχιλλείων έχει στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών εκτέλεσης των απαιτούμενων έργων και τη διάθεση χρηματοδοτικών πόρων από τα αρμόδια υπουργεία για τον σκοπό αυτόν.
Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σύσκεψη με του αρμόδιους φορείς με θέμα συζήτησης τη χαρτογράφηση περιοχών ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι γεωτρήσεις στην κεντρική και νότια Κέρκυρα, όπου υπάρχουν επίσης προβλήματα υδροδότησης.
Τις προηγούμενες ημέρες οι επείγουσες και σοβαρές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο δίκτυο υδροδότησης του κεντρικού δήμου, μετά από μακρά περίοδο ανομβρίας, αποτυπώθηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΥΑΚ και της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία του δημάρχου με τη συμμετοχή του και των επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου.
Ακόμη, εξετάζεται η δυνατότητα απόκτησης μικρών μονάδων αφαλάτωσης που έχουν τη δυνατότητα παραγωγής μέχρι 1.000 κυβικά νερού την ημέρα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας Γιώργος Μαχειμάρης, όπου φέτος το καλοκαίρι παρουσιάστηκαν προβλήματα υδροδότησης στα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά του δήμου, επισήμανε ότι «πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες αλλά και να δοθούν λύσεις με γεωτρήσεις, αφαλατώσεις, αποσκλήρυνσης του νερού, την αξιοποίηση του τρεχούμενου νερού των πηγών και την ορθή διαχείριση του νερού.
Σύμφωνα με τον κ. Μαχειμάρη, είναι έτοιμες δύο μελέτες από το 1994 για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών στην περιοχή της Ρεκίνης στη Βόρεια Κέρκυρα. Ο κ. Μαχειμάρης δεν παρέλειψε να τονίσει την αναγκαιότητα της κατασκευής του φράγματος στα Μελισσούδια. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δημοπρατηθεί το έργο αλλά δεν έχει εγκατασταθεί ακόμη ο εργολάβος.