Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τις πύρινες εστίες και τον καπνό που σκέπασε την Αυστραλία (φωτο)

Oι δορυφόροι των NASA-NOAA δείχνουν τις πύρινες εστίες των πυρκαγιών που μαίνονται  στην Αυστραλία και τον καπνό να έχει σκεπάσει το νοτιοανατολικό τμήμα της.

Το Σάββατο, στο δυτικό προάστιο Πένριθ του Σίδνεϊ καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ, 48,9 βαθμοί Κελσίου. Η πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, όπου ζουν  περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κατοίκους μαζί με τα προάστιά της, απειλείται πλέον με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος μετά την καταστροφή από τις φωτιές δύο ηλεκτρικών υποσταθμών, και οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να περιορίσουν την κατανάλωση του ρεύματος.

Στην Καμπέρα, η θερμοκρασία έφθασε τους 44 βαθμούς, καταγράφοντας επίσης ρεκόρ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Αυστραλίας. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε χθες σε μια πρωτόγνωρη  κινητοποίηση 3.000 έφεδρους του στρατού να βοηθήσουν στο έργο των πυροσβεστών, ενώ η επιφάνεια γης που έχει γίνει στάχτη αντιστοιχεί πλέον σε έκταση διπλάσια από αυτήν του Βελγίου.

Ο παρακάτω χάρτης που έχει ληφθεί από τον ιστότοπο της Αγροτικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας δείχνει τις πληγείσες περιοχές.

Οι δασικές πυρκαγιές πρωτοφανούς έκτασης και σφοδρότητας που σαρώνουν ολόκληρες περιοχές της Αυστραλίας έχουν προκαλέσει τον θάνατο ήδη 24 ανθρώπων και σημαντικές υλικές ζημιές, ανακοίνωσαν οι αρχές, την επομένη μιας νέας ημέρας που σημαδεύτηκε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' απέστειλε χθες συλλυπητήριο μήνυμα στον Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας, τον εκπρόσωπό της στη χώρα, εκφράζοντας τη «βαθιά λύπη» της για τις πυρκαγιές και ευχαριστώντας τα μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων καταστάσεων «που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους» για να βοηθήσουν τον πληθυσμό.

Διασημότητες έχουν στρατευτεί ή συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν τους πυροσβέστες και τις πυρόπληκτες κοινότητες, όπως η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πινκ, η οποία ανακοίνωσε χθες με μήνυμα στο Twitter ότι κάνει δωρεά 500.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Η Αυστραλή ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν δεσμεύτηκε για αντίστοιχη δωρεά. «Η στήριξη, οι σκέψεις και οι προσευχές της οικογένειάς μας είναι κοντά σε όλους τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία», έγραψε στο Instagram. «Δίνουμε 500.000 δολάρια στις υπηρεσίες της πυροσβεστικής που κάνουν και προσφέρουν πολλά αυτές τις ώρες».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση