Διεθνής επιστημονική ομάδα από την Ιαπωνία, την Κίνα και τις ΗΠΑ αναπτύσσει νέο δορυφορικό σύστημα που θα είναι σε θέση να μετρά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μεμονωμένων χωρών από το διάστημα. Η νέα τεχνολογία αναπτύσσεται ως άλλο ένα μέτρο πίεσης για την τήρηση της νέας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή που υπογράφηκε στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα.
Πέρα από τον έλεγχο των δεσμεύσεων των διαφόρων χωρών, οι δορυφόροι θα εντοπίζουν τις πηγές των αερίων του θερμοκηπίου πιο γρήγορα και πιο οικονομικά σε σχέση με τις τρέχουσες μεθόδους. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες εκτιμήσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου γίνονται υπολογίζοντας τη χρήση ενέργειας και άλλων δεδομένων, και όχι με επιτόπιες μετρήσεις.
Αυτή η μέθοδος αφήνει ένα τεράστιο περιθώριο λάθους όταν τα κράτη υποβάλουν τα στοιχεία τους στα Ηνωμένα Έθνη. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τη δημιουργία και καθιέρωση ενός παγκοσμίου συστήματος μέτρησης, υποβολής και επαλήθευσης των στοιχείων των εκπομπών. Ευρωπαϊκοί και ιαπωνικοί δορυφόροι καταγράφουν τη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από το 2002, αλλά ο υπολογισμός των εκπομπών σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο είναι πολύ δυσκολότερος.
Η Κίνα ανακοίνωσε σχέδια για την εκτόξευση παρόμοιων δορυφόρων μέσα στο επόμενο έτος, αν και οι εμπορικοί περιορισμοί δυσχεραίνουν τη συνεργασία με τις άλλες χώρες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν τον πρώτο αμερικάνικο δορυφόρο για τη μέτρηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με τη NASA, υπάρχει η δυνατότητα οπτικής μεγέθυνσης σε αστικές περιοχές για την καταγραφή της ρύπανσης από τον άνθρακα.