Δράσεις και στρατηγικές για την αποκατάσταση του υγροτόπου της λίμνης Κουμουνδούρου

Το καθεστώς θεσμικής προστασίας της λίμνης Κουμουνδούρου καθώς και η στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να κατοχυρωθεί ως υγρότοπος Α προτεραιότητας για θεσμική οριοθέτηση αναπτύχθηκαν σε ημερίδα για την αποκατάσταση του υγροτόπου της λίμνης Κουμουνδούρου που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής.

Την έναρξη των εργασιών χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου καθώς και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος, Νάσος Αναγνωστόπουλος.

Στις διαδικασίες της ημερίδας συμμετείχαν πάνω από 60 άτομα, από υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, δήμους της ευρύτερης περιοχής, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικούς φορείς, στελέχη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εκλεγμένοι εκπρόσωποι ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, ιδιώτες, καθώς και επιχειρήσεις και εκπρόσωποι βιομηχανιών.

Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του προγράμματος το οποίο αφορά, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της γνώσης, στην αύξηση της ευαισθητοποίησης για 50 υγροτόπους της Αττικής, καθώς και στην επιστημονική τεκμηρίωση της οριοθέτησής τους.

Παράλληλα, έγινε συνοπτική αναφορά στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (EEA GRANTS) και στα ειδικότερα θέματα σχετικά με την ορνιθοπανίδα και την ποιότητα νερού της λίμνης Κουμουνδούρου.

Η πρωτοβουλία, που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανασύσταση και αποκατάσταση των υγροτόπων Αττικής».

Πρόκειται για έναν από τους εναπομείναντες συνεκτικούς κρίκους μεταξύ των φυσικών και ημιφυσικών οικοσυστημάτων της Αττικής, έναν σημαντικό βιότοπο, η αξία του οποίου πολλαπλασιάζεται λόγω της θέσης του εντός μίας έντονα βιομηχανοποιημένης περιοχής, στον Δήμο Ασπροπύργου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε δίωρη Συμμετοχική Εργασία μεταξύ των φορέων που μετείχαν, κατά την οποία είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις προτάσεις τους για την περιοχή, και να συζητήσουν κοινές δράσεις και στρατηγικές για την υλοποίηση αυτών.

Τα αποτελέσματα της συμμετοχικής εργασίας θα περιληφθούν στη μελέτη για τη λίμνη Κουμουνδούρου.

Από το 1974 έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος, τμήμα της εμπίπτει σε καταφύγιο άγριας ζωής, ενώ ολόκληρη η λίμνη και 50 μέτρα περιφερειακά αυτής έχει χαρακτηριστεί, το 1999, ως «Ζώνη Περιαστικού Πάρκου».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση