Δρίτσας: Το υπουργείο Ναυτιλίας προασπίζει το θαλάσσιο περιβάλλον

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συμμετέχει ενεργά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προάσπιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, στη διαφύλαξη του οποίου συμβάλλουν καθημερινά τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής χάρη στην εκπαίδευσή τους και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τα διακρίνει, τονίζει σε μήνυμά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που έχει θεσμοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιορτάζεται κάθε έτος στις 5 Ιουνίου.

«Ο εορτασμός της ημέρας αυτής οφείλει να μας υπενθυμίζει συνεχώς ότι το μέλλον του πλανήτη μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Δρίτσας.

Εκδηλώσεις από την INTERMEPA

Με αφορμή την αυριανή ημέρα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σειρά εκδηλώσεων. Ειδικότερα, οι Ενώσεις Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος (MEPAs), μέλη της INTERMEPA, θα γιορτάσουν μαζί την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στη συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με αφορμή τη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια 2016» και θα φιλοξενήσει ο κ. Γιώργος Τσαβλίρης, Πρόεδρος της CYMEPA και της INTERMEPA.

Θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από την AUSMEΡA στην Αυστραλία, CYMEPA στην Κύπρο, HELMEPA στην Ελλάδα, NAMEPA στις ΗΠΑ και TURMEPA στην Τουρκία. Κατά τη συνάντησή τους, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες τους και να εξετάσουν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για την ανάγκη να προστατευθούν οι θάλασσες και οι ωκεανοί του πλανήτη.

Δράση από ΠΕΣΥΔΑΠ

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας-Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) διοργανώνει στις 9:30 το πρωί εκδήλωση στο Σχιστό με θέμα: «Γνωρίζουμε το Όρος Αιγάλεω - Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους χώρους». Στην εκδήλωση, που συμμετέχει και ο δήμος Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία σε ειδικά σχεδιασμένη διαδρομή 6,84 χλμ. στο όρος Αιγάλεω, διάρκειας περίπου τριών ωρών, με στόχο την ανάδειξη του όρους και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θετικά που προσφέρει το δάσος στην περιοχή, αλλά και για να γνωρίσουν τα προβλήματά του. Παράλληλα, στόχος της δράσης αυτής είναι να προβληθεί η πάγια θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά στην υπεράσπιση των δημόσιων εκτάσεων και ελεύθερων χώρων από καταπατήσεις τρίτων.

Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος, το σημείο συγκέντρωσης, εκκίνησης και επιστροφής είναι: Η είσοδος των εγκαταστάσεων του ΠΕΣΥΔΑΠ (Λεωφόρος Σχιστού, πίσω από το ΒΙΠΑ). Επίσης, για την μετακίνηση των πολιτών:α) με ΙΧ οχήματα (υπάρχει χώρος στάθμευσης) β) από τις 8:30 ως τις 9:20 το πρωί, λεωφορεία θα μεταφέρουν ενδιαφερόμενους από την στάση «1η ΣΧΙΣΤΟΥ» (διασταύρωση λεωφόρου Σχιστού με λεωφόρο Γρ. Λαμπράκη), στην αφετηρία της πεζοπορίας. Τέλος, θα υπάρχουν τρεις Σταθμοί ξεκούρασης - υποστήριξης, παρουσία εθελοντών, της Δημοτικής Αστυνομίας Κορυδαλλού και της ομάδας πολιτικής προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ, με οχήματα 4Χ4. Στην εκδήλωση του ΠΕΣΥΔΑΠ εκτός από τον Δήμο Πειραιά συμμετέχουν και οι Δήμοι Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Αιγάλεω, Κορυδαλλού, Χαϊδαρίου, Αγ. Βαρβάρας, Περάματος, καθώς και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα, την Κυριακή, εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου, θα καθαρίσουν και θα φυτέψουν λουλούδια στην πλαζ της Φρεαττύδας.

«Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά δοκιμάζεται περιβαλλοντικά εδώ και δεκαετίες. Η έλλειψη ελεύθερων - κοινόχρηστων χώρων, η απουσία πρασίνου και ένα πλήθος από οχληρές χρήσεις καθ όλον το μήκος του παράλιου μετώπου διαμορφώνουν ένα τοπίο περιβαλλοντικής υποβάθμισης και σύνθετων προβλημάτων», σημειώνει σε δήλωσή του με αφορμή την αυριανή εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.

Προσθέτει, επίσης, ότι αυριανή ημέρα για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, είναι μέρα στοχασμού, αγώνα και διεκδίκησης απαραίτητων σημαντικών παρεμβάσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και μιας νέας μορφής βιώσιμης ανάπτυξης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση