ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΩΠΟ ΤΟ ΥΠΕΝ

Στη συγκρότηση άτυπης ομάδας εργασίας προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις για το περιβαλλοντικό πρόβλημα στον Ασωπό ποταμό.

Στη πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας, που έγινε στο ΥΠΕΝ, συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Ιωάννης Γκανούλης, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος με την προϊσταμένη του Γ. Κοτίνη, το Συντονιστικό Γραφείο για την Αντιμετώπιση Περιβαλλοντικής Ζημίας (ΣΥΓΑΠΕΖ) με την προϊσταμένη του Σ. Πουλή, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με τον γενικό του διευθυντή, Ρ. Λειβαδάρο, η ΕΥΔΑΠ με τον πρόεδρό της Κ. Παπαδόπουλο, ο προιστάμενος του προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ. Μαμαλούγκας και οι συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού.

Ο ποταμός Ασωπός και η περιοχή Οιονοφύτων - Σχηματαρίου δέχονται τα απόβλητα των γύρω Βιομηχανιών με αποτέλεσμα να ανιχνεύονται υψηλότατες συγκεντρώσεις χρωμίου, μολύβδου, νιτρικών και καδμίου. Περισσότερο επιβλαβής είναι η ρύπανση από το εξασθενές χρώμιο που μεταφέρεται στον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας και του συστήματος υπογείων υδάτων. Το εξασθενές χρώμιο προκαλεί καρκίνο και κληρονομίσιμες αλλαγές στο DNA. Ως αποτέλεσμα, η ρύπανση της περιοχής προκαλεί διάφορους περιβαλλοντικούς, υγιειονομικού και οικονομικούς προβληματισμούς.

Η σύσταση της άτυπης επιτροπής για την ρύπανση στον Ασωπό ποταμό έπεται πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαιτεί το κλείσιμο των ρυπογόνων βιομηχανιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση