Δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν οι δειγματοληψίες για τον εντοπισμό της πηγής

του Νίκου Αβουκάτου

Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή η πρώτη δοκιμαστική δειγματοληψία για τον εντοπισμό της πηγής της δυσοσμίας στην περιοχή του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, από την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου ελέγχου ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Κωνσταντινή Σαμαρά, λαμβάνονται δείγματα με φορητές προσροφητικές αντλίες μερκαπτανών ή δύσοσμων θειούχων ενώσεων. «Λαμβάνουμε διαφορετικούς όγκους αέρα, ώστε να ξέρουμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε. Από τα τέσσερα δείγματα διαφορετικών όγκων θα καταλήξουμε σε έναν συγκεκριμένα, για να κάνουμε τη δουλειά μας», είπε στη Greenagenda.gr ο κα. Σαμαρά.

Λήψεις και αποτελέσματα με... μήνυμα

Οι κανονικές δειγματοληψίες αναμένεται να ξεκινήσουν την επομένη εβδομάδα και θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα, μέσω... sms. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια του ΑΠΘ, «περιμένουμε να έρθουν οι αυτόματες αντλίες που παραγγείλαμε, σύμφωνα με τις οποίες η δειγματοληψία μπορεί να γίνεται με sms, ακόμη και σε περίπτωση εμφάνισης ενός έκτακτου επεισοδίου. Δηλαδή θα μπορούμε να συλλέγουμε δείγματα από μακριά και την επόμενη ημέρα να τα αναλύουμε».

Σύμφωνα με την ίδια, θα χρειαστεί μεγάλος αριθμός μετρήσεων για να εντοπιστεί η πηγή της ρύπανσης. «Δεν θα είναι εύκολο, με τις πολλαπλές πιθανές εστίες ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος έρευνας», κατέληξε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση