Δυσοσμία στη Δραπετσώνα: Τι (δεν) διαπίστωσαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος σε έλεγχο στην «OIL ONE MABE»

Έκτακτο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «OIL ONE MABE» διενήργησαν την Τρίτη 19 Μαΐου οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Σώματος Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδας, μετά από αναφορές και διαμαρτυρίες για διάχυτες οσμές πετρελαιοειδών στην περιοχή του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, χθες διαβιβάστηκε στον υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα η σχετική έκθεση των Επιθεωρητών η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα και, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Δεν έγιναν αντιληπτές οσμές που να παραπέμπουν στην παραγωγική δραστηριότητα της εγκατάστασης σε ένταση και διάρκεια, σχετική με τις αναφερόμενες οχλήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Έγιναν αντιληπτές εκπομπές μικρής διάρκειας (στιγμιαίες) και χαμηλής έντασης, με ήπια οσμή υδρογονανθράκων σημειακά».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, σχετικά με τη διερεύνηση της πηγής εκπομπής των ρύπων «οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν όργανα μέτρησης οσμών». Το αντικείμενο της μέτρησης οσμών είναι πολύ εξειδικευμένο και απαιτεί συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, που διαθέτουν λίγα πιστοποιημένα εργαστήρια στην ελληνική επικράτεια, αναφέρει το υπουργείο.

Για τον λόγο αυτό το ΥΠΕΝ θα απευθυνθεί άμεσα σε ένα πιστοποιημένο εργαστήριο εγνωσμένου κύρους και θα του αναθέσει το σχετικό έργο, ενώ παράλληλα θα μελετήσει τα συμπεράσματα έργων άλλων εργαστηρίων που είναι σε εξέλιξη. Το υπουργείο σημειώνει ότι ήδη έχει ανατεθεί σχετικό έργο και από την Περιφέρεια Αττικής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.  Επιπλέον η ελεγχόμενη εταιρεία έχει αναθέσει την παρακολούθηση και μέτρηση της ποιότητας και των αέριων εκπομπών σε ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το ΥΠΕΝ υπενθυμίζει τη δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου και Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Κερατσίνι, στον χώρο των παλιών Λιπασμάτων. Για την επιτάχυνση αυτού του έργου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ορίσει τις επόμενες μέρες ειδικό Συντονιστή. 

Δείτε αναλυτικά την έκθεση των επιθεωρητών ΕΔΩ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση