Δυτική Μακεδονία: Ενεργειακό κέντρο εκπαίδευσης και καινοτομίας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού  παρουσίασαν σε κοινή εκδήλωση, τις τρεις Επώνυμες Έδρες, που θα ενισχύσουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Πανεπιστημίου με την πλήρη χορηγική υποστήριξη της ΔΕΗ.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της ΔΕΗ – η πρώτη που γίνεται στην Ελλάδα μεταξύ ενός Πανεπιστημίου και μιας πολύ μεγάλης εταιρείας, που θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις Τοπικές Κοινωνίες της περιοχής – αξιοποιώντας το νεοσύστατο θεσμό των Επωνύμων Εδρών με βάση το άρθρο 47 του Ν. 4009/2011.

Οι τρεις Επώνυμες Έδρες εντάσσονται στο πλαίσιο της Προγραμματικής Συμφωνίας Συνεργασίας που έχουν υπογράψει το Π.Δ.Μ. και η ΔΕΗ και έχουν τα εξής γνωστικά αντικείμενα:

  • · Διαχείριση καινοτομίας- Επιχειρηματικότητα- Διασυνοριακές Συνεργασίες.
  • · Κατεργασίες Μορφοποίησης Υλικών για εφαρμογές σε συστήματα παραγωγής ενέργειας.
  • · Ανανεώσιμες  Πηγές Ενέργειας και Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων.

                Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρος Ζερβός υπογράμμισε την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδει η Επιχείρηση στη συνεχή κατάρτιση των εργαζομένων της, ενώ αναφερόμενος στη συνεργασία  με το Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι:

 «Βασικοί στόχοι της διμερούς συνεργασίας είναι η ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε πρότυπο Περιφερειακό Κέντρο της Ευρώπης για την προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας, κυρίως σε θέματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση στην εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και εξειδίκευση των φοιτητών, έτσι ώστε οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να αποτελούν πολύ ικανά και διεθνώς ανταγωνιστικά στελέχη για να καλύπτουν τις ανάγκες της Ελληνικής Οικονομίας και ειδικότερα του ενεργειακού τομέα».

Ο  Θεόδωρος Χατζηπαντελής, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασε το Σύμφωνο Συνεργασίας του Πανεπιστημίου με τη ΔΕΗ και τις διάφορες δράσεις που θα αναπτυχθούν με αμοιβαία συνεργασία. Οι τρεις Επώνυμες Έδρες αποτελούν ένα μόνο μέρος της από κοινού προσπάθειας στήριξης της ανάπτυξης επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας, ενώ προγραμματίζονται και άλλες δράσεις με άμεσα οφέλη για τις Τοπικές Κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι, η διαδικασία εκλογής ολοκληρώθηκε και στις τρεις Επώνυμες Έδρες εκλέχθηκαν καθηγητές και επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, ως εξής:

  • Επώνυμη Έδρα: «Κατεργασίες Μορφοποίησης Υλικών για εφαρμογές σε συστήματα Παραγωγής Ενέργειας»ο κ. Ιωάννης Μυρισίδης.
  • Επώνυμη Έδρα: «Διαχείριση Καινοτομίας – Επιχειρηματικότητα. Διασυνοριακές Συνεργασίες»ο κ. Ηλίας Καραγιάννης.
  • Επώνυμη Έδρα: «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη Διαχείριση Ενεργειακών πόρων», οι κκ. Εμμανουήλ Σουλιώτης και Χριστοφής Κορωναίος.

 Χαιρετισμούς προς τους παρευρισκόμενους απηύθυναν ο υπουργός ΠΕΚΑ  Γιάννης Μανιάτης, ο περιφερειάρχης Περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής και η πρώην υπουργός Υπουργείου Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ παρέστησαν ο βουλευτής Κοζάνης  Πάρις Κουκουλόπουλος, πανεπιστημιακοί, ανώτατα στελέχη του Ομίλου ΔΕΗ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!