Δυτικό παράκτιο μέτωπο: Όσο καθαρίζουν τόσο περισσότερα απόβλητα βρίσκουν...

Όσο καθαρίζουν τόσο περισσότερα απόβλητα βρίσκουν στα παλιά βυρσοδεψεία της Θεσσαλονίκης.

Εδώ και 20 μήνες εξελίσσονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εργασίες καθαρισμού στην περιοχή, στα όρια των δήμων Δέλτα, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του έργου για την εξυγίανση και αποκατάσταση του υπεδάφους και των υπόγειων νερών στο δυτικό παράκτιο μέτωπο.

Και ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι τα επικίνδυνα απόβλητα στην περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων ήταν 952 τόνοι, η τελική καταμέτρηση έδειξε ότι η ποσότητα είναι 1.130 τόνοι.

Αυτό τόνισε στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας.

Διαβάστε - Θεσσαλονίκη: Απομακρύνθηκαν 600 τόνοι επικινδύνων αποβλήτων από τα παλιά βυρσοδεψία (φωτο)

Όπως είπε ο κ. Γιουτίκας ως τα τέλη του 2022 απομακρύνθηκαν 497 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων, δηλαδή το 52% της ποσότητας, που είχε αρχικώς εκτιμηθεί. Από την τελική καταμέτρηση, υπογράμμισε, προέκυψε μια διαφορά περίπου 200 τόνων στο σύνολο των αποβλήτων που πρέπει να απομακρυνθούν, και τα οποία ανέρχονται σε 1.130 τόνους.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Γιουτίκας, πριν από εννέα μήνες, λόγω του φαινομένου της άμπωτης, τα νερά στην περιοχή τραβήχτηκαν και αποκαλύφθηκε ένας σκουπιδότοπος στον πυθμένα της θάλασσας. Ο ανάδοχος του έργου απομάκρυνε έτσι άλλους 50 τόνους άχρηστων ελαστικών, τα οποία ανακυκλώθηκαν.

Και δεν ήταν μόνο τα λάστιχα. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη βρέθηκαν και κομμάτια από αμίαντο, με αποτέλεσμα να αλλάξει αναγκαστικά ο χαρακτηρισμός των υλικών από μη επικίνδυνα σε επικίνδυνα και έτσι αυξήθηκε το βάρος των επικίνδυνων υλικών προς απομάκρυνση.

Δείτε ακόμη: 40 τόνους ελαστικά αποκάλυψε η άμπωτη στον Θερμαϊκό - Απομακρύνθηκαν και ανακυκλώνονται (φωτο)

Στη διάρκεια των εργασιών κατέρρευσαν και κτήρια μέσα στα παλιά βυρσοδεψεία, ενώ εκτιμάται ότι κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να αποθέσουν στην περιοχή και επιπρόσθετες ποσότητες αποβλήτων, που χρειάζεται επίσης να απομακρυνθούν.

Όλα αυτά καθυστερούν την ολοκλήρωση του καθαρισμού του δυτικού παράκτιου μετώπου και η διεύθυνση περιβάλλοντος της Περιφέρειας επισήμανε ότι θα απαιτηθούν επιπλέον πιστώσεις για την ολοκλήρωση του έργου. Η Μητροπολιτική Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση της σύμβασης για να γίνει αυτό, πλην όμως θα πρέπει να εγκρίνει τις διαδικασίες το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Διαβάστε επίσης - Θεσσαλονίκη: Βυρσοδεψεία που είχαν σφραγιστεί συνέχιζαν να μολύνουν με λύματα υψηλού ρυπαντικού φορτίου (φωτο)

Στις σχετικές ερωτήσεις των περιφερειακών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ο κ. Γιουτίκας σημείωσε ότι η επέκταση του οικονομικού αντικειμένου του έργου δεν υπερβαίνει το 10% της αρχικής σύμβασης.

Θυμηθείτε - Θεσσαλονίκη: Χαβούζα, βούρκος και αμίαντος στην περιοχή των βυρσοδεψείων

Επίσης δήλωσε ότι προκειμένου να προστατευτεί κάθε περιοχή που καθαρίζεται γίνεται πυκνή δενδροφύτευση και περίφραξη, που εκτείνεται πλέον από τον Γαλλικό ποταμό ως το Καλοχώρι, για να μην μπορεί οποιοσδήποτε να μετατρέπει σε σκουπιδότοπο εκ νέου την περιοχή.

Η εξυγίανση και αποκατάσταση του δυτικού παράκτιου μετώπου σε μήκος 6 χλμ., είναι η βάση για να υλοποιηθεί και η ανάπλαση του χώρου (ποδηλατόδρομος, πεζόδρομος κτλ.), που είναι το πρώτο κομμάτι για το εγχείρημα του ενιαίου παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, σημείωσε ο κ. Γιουτίκας.

Ήδη πάντως, εκτός από τις εργασίες καθαρισμού, υλοποιούνται παρεμβάσεις όπως η ενίσχυση και η συντήρηση του παράκτιου αναχώματος, η μελέτη για τη δημιουργία επιπλέον περιβαλλοντικών διαδρομών κτλ.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση