Δωρεάν κομποστοποιητές από τον δήμο Γλυφάδας

Σε αριθμό ρεκόρ έφθασαν μέσα σε λίγες ώρες τα αιτήματα των κατοίκων της Γλυφάδας για οικιακούς κομποστοποιητές και κάδους συλλογής οργανικών υλικών, που χορηγεί δωρεάν από χθες ο δήμος Γλυφάδας. «Η κομποστοποίηση ήδη άρχισε στην πόλη μας!», σχολιάζει η δημοτική αρχή και τονίζει ότι πρόκειται για μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά, μέσω της αποσύνθεσής τους, σε μια πλούσια ουσία, το κομπόστ, που είναι ένα εδαφοβελτιωτικό ή, αλλιώς, φυσικό λίπασμα, πολύτιμο για κάθε κήπο.

«Αυτό που κάνουμε είναι ότι σταματάμε να πετάμε στους κάδους οργανικά υλικά, όπως υπολείμματα και φλούδες φρούτων και λαχανικών, τσόφλια αυγών, χαρτοπετσέτες, χαρτί κουζίνας, υπολείμματα καφέ και φίλτρων, στάχτη, κλαδέματα σε μικρό μέγεθος, γκαζόν κ.ά. και με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού δημιουργούμε με αυτά τα υλικά φυσικό λίπασμα», σημειώνει ο δήμος.

Το πιλοτικό πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης που θέτει από σήμερα σε εφαρμογή ο δήμος Γλυφάδας εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή των οικιακών απορριμμάτων.

Ο σχετικός εξοπλισμός παραδίδεται στα νοικοκυριά της πόλης δωρεάν καθώς «εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση για το πρόγραμμα αυτό την προηγούμενη περίοδο από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ)», αναφέρει ο δήμος.

Σε πρώτη φάση, διανέμονται δωρεάν 200 κομποστοποιητές κήπου και 500 οικιακοί κάδοι συλλογής οργανικών υλικών, μαζί με αναλυτικές οδηγίες χρήσης.

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στο FixMyCity ή τηλεφωνικά στο πενταψήφιο 15464. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς τα αιτήματα είναι πολλά. Σύντομα θα ακολουθήσει και νέος κύκλος διανομής του ειδικού εξοπλισμού.

«Η κομποστοποίηση είναι ένας καινοτόμος τρόπος ανακύκλωσης που εφαρμόζεται σε πολλά προηγμένα κράτη στον κόσμο και φιλοδοξούμε να τον εντάξουμε στον τρόπο ζωής στην πόλη μας, με προφανή οφέλη για όλους», τονίζει ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ευχαριστεί την αρμόδια Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Άννυ Καυκά «για την προσήλωσή της στην ενσωμάτωση των καινοτόμων παρεμβάσεων που χρειάζεται η περαιτέρω ανάπτυξη της ανακύκλωσης στην πόλη μας» και προσθέτει: «Η σύγχρονη βιώσιμη διαχείριση και διαλογή των απορριμμάτων στη Γλυφάδα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για όλους μας την τρέχουσα περίοδο και την υλοποιούμε βήμα-βήμα με συνέπεια».

«Ας προσπαθήσουμε να γίνουμε περισσότερο περιβαλλοντικά υπεύθυνοι δημότες και να συμμετέχουμε όλοι στη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση», αναφέρει η κ. Άννυ Καυκά.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση