Δύο διεθνούς φήμης Έλληνες ακαδημαϊκοί ρίχνονται στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

«Κρίσιμους ρόλους» στην προσπάθεια της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναλαμβάνουν, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, δύο διεθνούς φήμης Έλληνες Ακαδημαϊκοί, ο Χρήστος Ζερεφός κι ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4638/2019, ο οποίος πρόσφατα ψηφίστηκε, με απόφαση του υπουργού, Κωστή Χατζηδάκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζερεφός αναλαμβάνει εκπρόσωπος της Ελλάδας για θέματα κλιματικής αλλαγής και θα εκπροσωπεί διεθνώς τη χώρα στο θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο κ. Συνολάκης ορίζεται πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής που συστήνεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Επιτροπή αυτή θα αποτελείται από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους στο πεδίο της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος και, μεταξύ άλλων, θα εισηγείται πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μέτρα προσαρμογής.

Και οι δύο θέσεις είναι άμισθες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου νόμου, η Επιτροπή υποστηρίζεται από Συντονιστή Έργου, την Δρ Μάνια Μοσχότη, στέλεχος του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος». Η κ. Μοσχότη είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα δημόσιας διοίκησης.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ευχαρίστησε θερμά τον Χρήστο Ζερεφό και τον Κωνσταντίνο Συνολάκη, που αποδέχθηκαν την πρότασή του.

Όπως είπε, «ως κυβέρνηση έχουμε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τη μάχη για την κλιματική αλλαγή και προχωρούμε ήδη με συγκεκριμένες πράξεις: Με τη διεθνή πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας από την κλιματική αλλαγή. Με την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος απολιγνιτοποίησης που για πρώτη φορά εφαρμόζεται από ελληνική κυβέρνηση.

Πιστεύω ότι με τη συμμετοχή του κ. Χρήστου Ζερεφού και του κ. Κωνσταντίνου Συνολάκη η εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα διευρυνθεί, θα εμπλουτιστεί και θα γίνει περισσότερο αποτελεσματική. Ειλικρινά αισθάνομαι μεγάλη τιμή που θα συνεργαστώ μαζί τους».

Ο Χρήστος Ζερεφός είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αιρετός πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Επόπτης του Κέντρου Έρευνας Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Αποτελεί μέλος της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας της Φύσης και πολλών άλλων ακαδημιών και επιστημονικών ιδρυμάτων. Επίσης, έχει διατελέσει πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος.

Επιπλέον, είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίτιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα και Όσλο.

Είναι πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Γεωδαισίας και Γεωφυσικής (IUGG) από το 2008 και μέλος του HighLevelWorkingGroup του GrouponEarthObservations (GEO) καθώς και συντονιστής του Ελληνικού Γραφείου GEO.

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών είναι επίσης από το 2016 ο Κωνσταντίνος Συνολάκης. Είναι καθηγητής παράκτιας μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας από το 1997 και καθηγητής φυσικών καταστροφών στη σχολή μηχανικών περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης από το 2004. Επιπλέον, είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Berkeley, στην Καλιφόρνια.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και πρόεδρος του Review Board on the Pacific Tsunami Warning Center της Διακυβερνητικής Ωκεανογραφικής Επιτροπής της UNESCO.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση