Δύο ελληνικά νησιά στο top100 αειφόρων προορισμών παγκοσμίως!

του Νίκου Αβουκάτου

Στους 100 κορυφαίους «αειφόρους» προορισμούς σε όλον τον κόσμο συμπεριλαμβάνονται δύο ελληνικά νησιά, η Σκύρος και η Αλόννησος, σε μια διάκριση που αποτελεί σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών που γίνονται για ένα βιώσιμο μέλλον.

Οι νικητές του διαγωνισμού top 100 Sustainable Destinations βρίσκονται ως ειδικοί καλεσμένοι στο GREENFEST, ένα παγκόσμιο γεγονός για την αειφορία που προσελκύει 4.000 έως 6.000 επισκέπτες και διοργανώνεται στο Εστορίλ της Πορτογαλίας.

Το νησί της Σκύρου, γνωστό για την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του, ήδη βρίσκεται σε λίστες περιβαλλοντικής προστασίας τόσο σε εθνικά όσο και παγκόσμια δίκτυα, όπως στις περιοχές NATURA 2000.

Ο δήμαρχος της Σκύρου Μίλτος Χατζηγιαννάκης βρίσκεται στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου και θα είναι ένας από τους ομιλητές στην ενότητα «Παγκόσμιος Τουρισμός – Επιτυχημένα παραδείγματα αειφόρων προορισμών». Θέμα της ομιλίας του είναι: «Σκύρος: Ένα ταξίδι προς ένα βιώσιμο τρόπο ζωής».

Η Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κωνσταντίνα Σκαναβή, μιλώντας στη Greenagenda.gr, υποστήριξε ότι «τα χαρακτηριστικά που διαγράφουν την αναγνώριση της Σκύρου είναι οι καινοτόμες πρακτικές της που έφεραν το νησί και τις πράσινες επιλογές του στο φως της δημοσιότητας».

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της οργάνωσης επιλογής των «100 αειφόρων προορισμών», οι πολλαπλές βραβεύσεις του προγράμματος ΣΚΥΡΟΣ, της χρυσής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου και μια σειρά από βραβεία: Tourism Awards (2015, 2016, 2017), Connect4climate Award, Film4Climate Award 2016, Oikopolis 2016, 2017, Environmental Award 2015 & 2016.

«Η χαρά όλων μας είναι μεγάλη. Έχουμε δουλέψει σκληρά ώστε το νησί να έχει χειροπιαστά στοιχεία μέσα από αξιολογήσεις και βραβεύσεις και, έτσι, να μπορεί να βρίσκεται σε ανάλογες, καλώς εννοούμενα ανταγωνιστικές, διαδικασίες», σημείωσε η κ. Σκαναβή.

Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος τόνισε ότι «η προσωπική δέσμευση και η οργανωμένη προσέγγιση στα θέματα περιβάλλοντος, αργά ή γρήγορα είναι αυτά που θα μας διασφαλίσουν μια πνοή αισιοδοξίας για ποιοτικό τουρισμό. Το παράδειγμα της περιβαλλοντικής επένδυσης στο λιμάνι της Λιναριάς όχι μόνο έχει φέρει στην πρώτη γραμμή το μικρό αυτό λιμάνι, αλλά τώρα προβάλλει και την ιδιαιτερότητα της Σκύρου σε διεθνές επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Καλογιάννης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αλοννήσου, δήλωσε στη Greenagenda.gr: «Αποτελεί μια σημαντική είδηση για όλους μας στο νησί. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Η οικολογική ταυτότητά του νησιού και οι πρακτικές για ένα αειφόρο μέλλον αναδεικνύονται με τη σημαντική αυτή διάκριση».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση