Δύο σπουδαίοι επιστήμονες μιλούν στη Greenagenda για αειφορία και κυκλική οικονομία

του Νίκου Αβουκάτου

Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στο Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη από όλες τις κυβερνήσεις επισήμανε ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής του Stevens Institute of Technology Γιώργος Κορφιάτης, στο περιθώριο του «14ου Διεθνούς Συνεδρίου για την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος» («Protection and Restoration of the Environment ΧΙV»), το οποίο συνδιοργανώνουν ο Τομέας Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με το Πανεπιστήμιο Stevens Institute of Technology των ΗΠΑ, από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου, στο ξενοδοχείο Grand Hotel Palace της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Κορφιάτης, ο οποίος διαπρέπει στις ΗΠΑ, εξήγησε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ότι χρειάζεται να επιδείξει η κάθε χώρα με αμείωτη ένταση το ενδιαφέρον της προκείμενου να επιτευχθούν οι στόχοι για ένα καλύτερο και βιώσιμο μέλλον της ανθρωπότητας. Σημείωσε, δε, ότι χρειάζεται να αναληφθούν δράσεις και παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο γιατί, όπως είπε, το έχει ανάγκη ο πληθυσμός.

Αναφερόμενος στη διαχείριση απορριμμάτων, υπογράμμισε ότι «με την ανάληψη πρωτοβουλιών και την υλοποίηση έργων θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι τον πρώτο λόγο για την ορθή διαχείρισή τους έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, πάντα όμως με την πρόνοια της κεντρικής διοίκησης προκειμένου να διατεθούν τα αναγκαία κονδύλια για την υλοποίηση των έργων. «Χωρίς πόρους δεν είναι δυνατόν να γίνουν παρά πολλά στο ζήτημα αυτό», είπε συγκεκριμένα.

καθηγητής του Stevens Institute of Technology Γιώργος Κορφιάτης

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο ίδιος τόνισε ότι, πλέον, μεταξύ άλλων, επηρεάζει τους υδάτινους πόρους με τη λειψυδρία αλλά και τα φαινόμενα ξηρασίας. «Με τη συχνότητα των έντονων καιρικών φαινομένων, έχουμε περάσει σε μια περίοδο όπου η ανθρωπινή δραστηριότητα επηρεάζει το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο και δυστυχώς αυτό θα συμβαίνει από εδώ και πέρα ολοένα και περισσότερο», είπε.

Ο κ. Κορφιάτης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αισθάνεται αρκετά ευτυχής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και σημείωσε ότι «το συνέδριο άρχισε το 1992 από εδώ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κάθε δυο χρόνια διοργανώνεται από κάποιο ελληνικό Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με Stevens Institute of Technology».

Βράβευση Θ. Λέκκα

Κατά την έναρξη του συνεδρίου τιμήθηκε ο Ομότιμος Καθηγητής και τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θεμιστοκλής Λέκκας, για τη μακρόχρονη προσφορά του στις επιστήμες του περιβάλλοντος. Ο κ. Λέκκας είναι ιδρυτής του «Παγκόσμιου Δικτύου Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας», με μέλη σε 75 χώρες, και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας και μέλος πολλών επιστημονικών και κοινωνικών οργανώσεων.

Ο τέως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Θεμιστοκλής Λέκκας

Ερωτηθείς για τη σημασία της Κυκλικής Οικονομίας, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι όλες οι χώρες πρέπει να κατανοήσουν πως η Κυκλική Οικονομία είναι ο νέος πολιτισμός και κάθε μέρα «χρειάζεται να τον χτίζουμε με ένα λιθαράκι». «Ούτε μπορεί να χτιστεί με διαταγές αλλά ούτε και απότομα. Χρειάζεται να αποκτήσουν συνείδηση οι πολίτες και βέβαια οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, χωρίς όμως ιδεοληψίες. Άρα είναι αναγκαίο να αλλάξουμε άποψη σε αρκετά θέματα. Πρέπει να επαναχρησιμοποιούμε και με την ανάκτηση των υλών να φτιάξουμε νέα προϊόντα», είπε στη Greenagenda.gr ο κ. Λέκκας.

Ζήτησε από τους πολίτες να ανακυκλώνουν όσο περισσότερο μπορούν και για τις πολυεθνικές υποστήριξε ότι ξεκίνησαν ήδη να ακολουθούν πρακτικές zero waste.

Συνέστησε η Πολιτεία να μη δρα κατασταλτικά, αλλά να διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους.

«Στη χώρα μας υπάρχουν δήμοι που ακολουθούν ορθές πρακτικές στη διαχείριση αποβλήτων, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα περιβαλλοντικά πρόστιμα που μας έχουν επιβληθεί κυρίως για τα σκουπίδια. Έχουν γίνει, λοιπόν, αρκετά στην ανάκτηση των υλικών συσκευασίας, αλλά χρειάζονται βέβαια περισσότερα στο γυαλί. Εκεί οφείλουμε να κάνουμε παρά πολλά», κατέληξε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση