Σε δυο μέρες έριξε δυο φορές το νερό που πέφτει κάθε Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη

Τρομερά μεγάλες είναι οι ποσότητες νερού που έπεσαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ειδικά στις περιοχές του δήμου Θερμαϊκού και του δήμου Δέλτα, οι ποσότητες νερού ήταν τόσο μεγάλες που οι πλημμύρες ήταν αναμενόμενες.

Όπως μεταδίδει η Voria.gr, η Θεσσαλονίκη και μάλιστα το κέντρο της πόλης κι όχι οι περιοχές που σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες και καταστροφές, όπως κατέγραψαν τα όργανα του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, δέχτηκε διπλάσια ποσότητα νερού μέσα σε δυο μέρες από τη συνολική ποσότητα που δέχεται συνήθως ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο!

Ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα με καταστροφές προσπαθεί όμως να διοχετεύσει τα νερά της βροχής τόνιζε πριν από λίγο ότι δεν μπορεί να σπάσει αναχώματα, επειδή ταυτόχρονα υπάρχει ο κίνδυνος της εισόδου θαλασσινού νερού στους οικισμούς πέριξ της Χαλάστρας, όπου οι ποσότητες νερού στους δρόμους είναι τεράστιες. Μόνη λύση φαίνεται να είναι αντλίες και μεταφορά του νερού...

Από την ώρα που άρχισε η θεομηνία στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τις 11 σήμερα το πρωί (περίπου δύο εικοσιτετράωρα) μετρήθηκαν 45 χιλιοστά ύψος νερού της βροχής, η οποία συνεχίζεται...

«Ο μέσος όρος του νερού της βροχής που πέφτει στην περιοχή το Σεπτέμβριο είναι 26,2 χιλιοστά, σύμφωνα με τα στοιχεία 30 ετών (1961 – 1990). Τώρα σε δυο μέρες είχαμε 45 χιλιοστά, στο κέντρο της πόλης οπότε είναι προφανές ότι τόσο μεγάλες ποσότητες είναι αδύνατο να απορροφηθούν από τον υδροφόρο ορίζοντα και συνεπώς έχουμε πλημμύρες», τόνισε ο καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καρακώστας.

Στους δήμους Θερμαϊκού και Δέλτα οι ποσότητες του νερού ήταν πολλαπλάσιες, καθώς βρέθηκαν στο επίκεντρο της καταιγίδας.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, στο δήμο Δέλτα έπεσε πολύ περισσότερο νερό ακόμη κι από περιοχές της χώρας όπου σημειώθηκαν ανυπολόγιστες καταστροφές και υπήρξαν θύματα.

Όπως εξήγησε ο κ. Καρακώστας «ήταν σαν να ρίχναμε 45 τόνους νερό σε ένα στρέμμα καλλιέργειας μέσα σε μόλις δυο μέρες»... Μάλιστα, όπως δήλωσε ο καθηγητής, πρέπει να αισθανόμαστε και τυχεροί, διότι αν ίδιας έντασης βροχόπτωση συνέβαινε τους μήνες Οκτώβριο ή Νοέμβριο, στατιστικά η ποσότητα του νερού θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, λόγω των θερμοδυναμικών χαρακτηριστικών των αερίων μαζών της συγκεκριμένης εποχιακής περιόδου.

Ο κ. Καρακώστας τόνισε ότι  «η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από τη βορειοδυτική Ευρώπη ήταν αργή και όταν σταμάτησε στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, άρχισε να στροβιλίζεται, προκαλώντας μια σειρά από έντονες καταιγίδες που περνούσαν μέσα από το Αιγαίο και εμπλουτίζονταν με υδρατμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε πολύ βροχή».

Μάλιστα, προέβλεψε ότι ο καιρός θα βελτιωθεί από το απόγευμα, αν και αύριο θα είναι άστατος κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα βροχής όχι όμως έντονης. Τις επόμενες μέρες αναμένεται βελτίωση, παρότι θα παραμείνει άστατος, κάτι που ευνοεί διάσπαρτες καταιγίδες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση