Δ. Θεσσαλονίκης: Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των εντόμων στα δένδρα

Απάντηση σε πρόσφατη κριτική που δέχθηκε σχετικά με την εντομολογική προσβολή στα δέντρα κεντρικών δρόμων της πόλης δίνει με ανακοίνωσή της η αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, με αφορμή σχετική παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γύρω από την προσβολή σε δέντρα κυρίως της οδού Τσιμισκή, ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Παππάς διερωτάται αν «είναι λογικό και ηθικό να αναπτύσσουμε ρητορική επί υπαρκτών προβλημάτων που έχουμε διαχειριστεί λίγο πριν, απλώς για να κάνουμε αντιπολίτευση;».

Ο ίδιος ενημερώνει σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση των εντόμων και αναφέρει ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την υπηρεσιακή δομή και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία και με άλλους επιστημονικούς φορείς για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δίνει έμφαση σε θέματα συντήρησης και βελτίωσης των δημοσίων χώρων, τη διατήρηση και βελτίωση του πρασίνου και ειδικότερα δίνει προτεραιότητα και παρακολουθεί από κοντά τα προβλήματα που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες δενδροστοιχίες του ιστορικού κέντρου από τις εντομολογικές προσβολές.

Δημοσιεύματα, αναρτήσεις ή σχόλια στα social media του τύπου «στο σημαντικότερο δρόμο της πόλης, την οδό Τσιμισκή, συμβαίνει, μια μικρή τραγωδία, μια μικρή οικολογική καταστροφή» όχι μόνο δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, αλλά τα θεωρούμε υπερβολικά και ‘’μονόπατα’’, αφού απουσιάζει η άποψη του Δήμου.

Οι υπηρεσίες του Δήμου γνωρίζουν την ύπαρξη του συγκεκριμένου εντόμου Galerucella luteola που προσβάλει τα δένδρα του είδους Ulmus hollandica «Vegeta» (Φτελιά ή Καραγάτσι) εδώ και δεκαετίες, όπως και ότι η προσβολή ευνοείται και εμφανίζει μεγαλύτερη ένταση όταν έχουμε ήπιους χειμώνες και υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας κατά τη διάρκεια των εαρινών και θερινών μηνών. Για το λόγο αυτό έχουν προβεί σε συγκεκριμένες μεθόδους καταπολέμησής του, καθώς και στα παρακάτω μέτρα:

-Εφαρμογή νηματωδών στο έδαφος κατά το μήνα Φεβρουάριο

-Χρήση βιολογικής κόλλας παγίδευσης περιμετρικά του κορμού με τρεις επαναλήψεις και εφαρμογές από το μήνα Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο

-Δύο εφαρμογές ψεκασμού κόμης και κορμού με βιολογικά σκευάσματα τους μήνες Μάιο και Ιούλιο

-Απομάκρυνση προνυμφών από τις δενδροδόχους με χρήση μηχανικού αναρροφητή

-Την περίοδο αυτή, στις 4 και 5 Αυγούστου 2018, υλοποιήθηκε ένας ακόμη ψεκασμός, ενώ συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας εκτέλεσαν εργασίες πλυσίματος των πεζοδρομίων των οδών Τσιμισκή και Αλ. Σβώλου

Οι εφαρμογές των νηματωδών και της κόλλας παγίδευσης εφαρμόζονται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της φετινής βλαστικής περιόδου, ενώ η αρμόδια Διεύθυνση σε συνεργασία με την ομάδα πολιτών «Η γειτονιά της Αλ. Σβώλου» και του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, οργάνωσε συνάντηση στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη για την ενημέρωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής σχετικά με το παραπάνω πρόβλημα.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος έχει προγραμματίσει και προχωρά σταδιακά στην αντικατάσταση της φτελιάς στις οδούς Τσιμισκή και Αλ. Σβώλου με άλλα είδη ανθεκτικότερα τόσο στη συγκεκριμένη προσβολή όσο και γενικότερα στις δυσμενείς συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος (έδαφος, νερό, ατμοσφαιρικοί ρύποι κ.λπ.).

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, κατανοώντας το πρόβλημα που υπάρχει, θεωρούμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την υπηρεσιακή δομή και το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία και με άλλους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση