ΕΑΑ: Ψέμα ότι προβλέψαμε τη φωτιά στην Πεντέλη - Άστοχο να εργαλειοποιούνται οι προσπάθειές μας

Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια άρθρα που εμφανίστηκαν σε μερίδα του τύπου ότι το ΕΑΑ είχε προβλέψει ότι θα εκδηλωθεί φωτιά στην περιοχή της Πεντέλης και ότι είχε στείλει μάλιστα προειδοποίηση από τη Δευτέρα, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Αστεροσκοπείο.

Καθημερινά το ΕΑΑ, όπως και το Ευρωπαϊκό σύστημα EFFIS, εκδίδει χάρτες επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, βασισμένες σε διαφορετικές τεχνικές, και όλες δημοσιεύονται. «Δεν αποτελούν όμως και κατά κανένα τρόπο πρόγνωση ή πρόβλεψη εκδήλωσης πυρκαγιάς διότι δεν είναι επιστημονικώς δυνατό να γνωρίζουμε που και πότε θα ξεσπάσει πυρκαγιά ακόμη και στις προβλεπόμενες ως υψηλού κινδύνου περιοχές. Με λίγα λόγια εντοπίζουμε τις περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, και πράγματι στην περιοχή Πεντέλης, όπως όμως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, υπήρχε κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, και αυτό αναδείξαμε στη σχετική ανάρτηση μας», εξηγεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΕΑΑ, στην οποία βασίζονται τα δημοσιεύματα, αφορά στον χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND, με τεράστια συνεισφορά και καταξίωση στη συνείδηση των υπηρεσιακών φορέων διαχείρισης κρίσης, ο οποίος ήταν σε απόλυτη ταύτιση με τον αντίστοιχο χάρτη του Ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS, που έχει όμως πολύ μικρότερη διακριτική ικανότητα – 8 x 8 km, συνεχίζει το ΕΑΑ.

Και καταλήγει: «Ο ρόλος του ΕΑΑ ως δημόσιο ερευνητικό Κέντρο, είναι να προσφέρει καθημερινά τις επιστημονικές υπηρεσίες του προς όφελος της Πολιτείας και της Κοινωνίας. Σκοπός της δημοσίευσης των χαρτών επικινδυνότητας πυρκαγιών είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της πολιτείας και των πολιτών που ενεργούν σε περιοχές αυτές ώστε να παραμείνουν σε κατάσταση συναγερμού για την προστασία των ιδίων και των περιοίκων τους από ατυχηματικές ή εγκληματικές και αλόγιστες ενέργειες, είναι δε άστοχο και απαξιωτικό των προσπαθειών μας να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για πολιτική αντιπαράθεση από μερίδα του τύπου (κάτι που συμβαίνει δυστυχώς διαχρονικά και από ΜΜΕ όλων των αποχρώσεων)».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση