Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας από Δευτέρα στο «πράσινο» Ηράκλειο

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος αποτελεί έναν από τους στόχους του Δήμου Ηρακλείου, που πρωτοπορεί πανελλαδικά, καθώς αποτελεί έναν από τους λίγους δήμους της χώρας με ανάλογη προτεραιότητα.

Προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιεί μία σειρά από δράσεις, οι οποίες στηρίζονται στο μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης και αποτελούν τη βάση της πολιτικής του για το περιβάλλον και τα ενεργειακά θέματα.

Έτσι, ο Δήμος Ηρακλείου προωθεί συστηματικά βιοκλιματικές αναπλάσεις ανοιχτών χώρων και οικισμών με αύξηση του χώρου πρασίνου, ενεργειακές παρεμβάσεις σε δημοτικά κτήρια, την επέκταση των μεταφορών που είναι φιλικές προς το περιβάλλον, την μελέτη δράσεων για την ενσωμάτωση του ποδηλάτου και του περπατήματος στις επιλογές μετακίνησης, την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον αστικό ιστό, την εξοικονόμηση ενέργειας με την χρήση της τεχνολογίας LED στον οδοφωτισμό, την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Ιουνίου το Ηράκλειο φιλοξενεί τις εκδηλώσεις της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας, που εντάσσονται στον θεσμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας (European Sustainable Energy Week), ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό γεγονός αφιερωμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αποδοτική χρήση της ενέργειας σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η Εβδομάδα Αειφόρου Ενέργειας διοργανώνεται από τον Δήμο Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Green Energy Cluster και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.

Το Ηράκλειο πρωτοπορεί σε εθνικό επίπεδο κάνοντας πράξη ένα πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν αφορά μόνο τεχνικά έργα υποδομής, αλλά και εφαρμογές τεχνολογίας και πληροφορικής, στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαχείριση οικιακών απορριμμάτων, προβολή στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάδειξη των χώρων πρασίνου και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, κα.

Μεταξύ των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας στο Ηράκλειο περιλαμβάνονται και δράσεις του Energy Cluster Κρήτης, μίας πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την προώθηση συνεργασιών στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, έκθεση ηλεκτρικών οχημάτων, καθημερινή προβολή επιλεγμένων ταινιών με περιβαλλοντικό μήνυμα κ.ά..

Το Energy Cluster Κρήτης ιδρύθηκε το 2011 και σκοπό έχει, τη συνεργασία εταιρειών και φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση