ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ Ο ΕΒΡΟΣ, ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΣΤΑΘΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΡΔΑ

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει για μία ακόμη φορά στις υπηρεσίες και αρχές του Έβρου. Η υπερχείλιση του φράγματος του «Ιβαήλοβγκραντ» της Βουλγαρίας, έχει θορυβήσει τους τοπικούς παράγοντες του Έβρου και φοβούνται και προετοιμάζονται για αύξηση των νερών του ποταμού Άρδα.

Με επείγον έγγραφό του προς τους δημάρχους της περιφερειακής ενότητας, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» και ζητεί τη λήψη άμεσων μέτρων.

Λόγω επικείμενης αύξησης των νερών του ποταμού ΑΡΔΑ από την υπερχείλιση του φράγματος του ''Ιβαήλοβγκραντ'' (Βουλγαρία), η οποία αναμένεται να υπερβεί το 300 m3/sec, καθώς και της αύξησης των νερών των ποταμών ΕΒΡΟΥ & ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΥ από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών, για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου καλεί τους δημάρχους να ενημερώσουν ά μ ε σ α τους κατοίκους των περιοχών τους (Γεωργούς – Κτηνοτρόφους – Αλιείς - Κυνηγούς κ.λ.π.):

• Να μη πλησιάζουν τους ποταμούς ΑΡΔΑ- ΕΒΡΟ & ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟ και τα αναχώματα αυτών (επικίνδυνες περιοχές).
• Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές
• Nα ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ στην ζώνη ευθύνης τους για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους(Αρδευτικά Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.). Ν.3852/10 άρθρο: 94
• Οι Δήμοι να συνεργάζονται με την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. ΕΒΡΟΥ, εάν απαιτηθεί, για άμεση επέμβαση – παρέμβαση με μέσα και προσωπικό

Παράλληλα, ο κ. Πέτροβιτς ζητά από τις διευθύνσεις αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής τόσο της Ορεστιάδας, όσο και της Αλεξανδρούπολης, να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου για την επικείμενη αύξηση των υδάτων. Παρακαλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους και επιπλέον να είναι σε επαφή με τις Δνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, η διεύθυνση τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου καλείται να διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη /επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και να ενημερώσει το ΓOΕΒ για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους(Αρδευτικά Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.) Π.Δ 144 ''Οργανισμός Περιφέρειας ΑΜΘ άρθρο¨7.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση